Rezultati pojačanog nadzora prometa

Slika PU_KK/vijesti/2010/01/policija05.jpg

U cilju poboljšanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu jučer je, 29. studenoga, od 17 do 23 sata proveden pojačani nadzor prometa na području Policijske postaje Đurđevac. Posebna pozornost bila je posvećena nadzoru upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i mladim vozačima.

Foto: Ilustracija

U cilju poboljšanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu jučer je, 29. studenoga, od 17 do 23 sata proveden pojačani nadzor prometa na području Policijske postaje Đurđevac. Posebna pozornost bila je posvećena nadzoru upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i mladim vozačima.

Tijekom pojačanog nadzora izvršen je nadzor 56 vozača, od čega pet mladih vozača, a utvrđeno je 15 prometnih prekršaja.

Vozilima su pod utjecajem alkohola upravljala tri vozača, a pod utjecajem alkohola zatečen je i jedan mladi vozač.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u Hampovici u 17.20 sati, kada je 61 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,44 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Mladi vozač u 18.45 sati u Repašu je zatečen kako pod utjecajem alkohola od 0,53 promila upravlja teretnim automobilom.

Također, utvrđena su tri prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, dva upravljanja tehnički neispravnim vozilima, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisan prijevoz djece u vozilu,  nekorištenje reflektirajućeg prsluka, nepropisno pretjecanje i nepoštivanje značenja crvenog svjetla semafora na raskrižju.

Od tri utvrđena prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, dva su zabilježena u naselju i jedno van naselja.

Najveća brzina utvrđena je u 18.28 sati na D 2 između Đurđevca i Budančevice, kada je 35 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 147 kilomatara na sat.

Policijska uprava koprivničko - križevačka će i tijekom prosinca provoditi ciljane nadzore prometa u cilju smanjenja prometnih nesreća i stradavanja osoba.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da brzinu kretanja svog vozila prilagode stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Vozače podsjećamo da se, prije nego što počnu pretjecati ili obilaziti druga vozila, kretati se vozilom unatrag, skretati ili se uključivati vozilom u promet iz dvorišta, garaže ili druge neprometne površine, moraju uvjeriti da rečene radnje mogu sigurno izvesti bez ugrožavanja svoje sigurnosti i bez ugrožavanja sigurnosti ostalih sudionika u prometu.

Mladim vozačima savjetujemo poseban oprez tijekom sudjelovanja u prometu, te ih podsjećamo da za njih vrijedi ograničenje od 0,00 promila alkohola u organizmu. Ujedno podsjećamo mlade vozače koji prometuju brzom cestom Križevci – Vrbovec da je za njih najveća dopuštena brzina kretanja ograničena prometnim propisom na 100 kilometara na sat.

Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno značenju postavljenih prometnih znakova na raskrižju i svjetlima semafora kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima.
Vozači i putnici u motornim vozilima, koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Apeliramo na sve vozače da tijekom upravljanja svojim vozilima ne koriste mobitele jer korištenje mobitela, uključujući i samo uzimanje istoga da bi se pročitala poruka ili saznalo tko je bio pozivatelj, predstavlja četiri puta veći rizik za događanje prometne nesreće. Tijekom korištenja mobitela ne obraća se pozornost na događaje na i uz prometnicu, čime nije moguće pravovremeno prepoznati opasnost i adekvatno reagirati kako bi se izbjegla opasnost uslijed čega može doći do udara vozila u drugo vozilo ili pješaka. 



Stranica