Rezultati pojačanog nadzora prometa - Biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 2,47 promila

Slika /ikone/policajac i vozilo.jpg

Tijekom produženog vikenda je sankcionirano 236 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom produženog vikenda, od 31. listopada do 4. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće od kojih tri nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama dvije osobe su teško ozlijeđene, a pet osoba lakše. Prometne nesreće su zabilježene radi brzine neprimjerene uvjetima, oduzimanja prednosti prolaska i nepropisne vožnje unazad.
Tri mlada vozača izazvala su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama  i jednu prometnu nesreću materijalnom štetom radi nepropisne vožnje unazad (2) i brzine neprimjerene uvjetima. U ovim nesrećama, jedna je osoba teško ozlijeđena, a druga  lakše.

Tijekom produženog vikenda je sankcionirano 236 prometnih prekršaja od kojih 26 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj odbijanja podvrgavanja ispitivanja prisutnosti droge u organizmu, 128 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 16 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i sedam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora pet vozača je bilo smješteno u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, dok su dva vozača uhićena. Protiv jednog vozača će tijekom dana biti proveden žurni prekršajni postupak.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 3. studenoga, u 12.55 sati u Ulici Miklinovec u Koprivnici, kod 60 – godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,47 promila.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 3. studenoga, u 14.54 sati na dionici državne ceste broj 41 u mjestu Velika Mučna, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 109 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.
Tijekom pojačanog nadzora prometa, u činjenju prekršaja zatečen je jedan recidivist koji je počinio dva prekršaja (upravljanje vozilom prije stjecanja prava i za vrijeme kada u organizmu ima alkohola) te će protiv istoga tijekom dana biti proveden žurni prekršajni postupak.

Tijekom vikenda izvršen je nadzor nad 43 mlada vozača. Šest je mladih vozača sankcionirano zbog upravljanja vozilima za vrijeme kada su organizmu imali alkohola (00,00 do 0,50 g/kg – 1; 0,50 do 1,00 g/kg – 1; 1,00 do 1,50 g/kg – 2; više od 1,50 g/kg - 2). U subotu, 2. studenoga, u 15.30 sati u Dravskoj ulici u Goli, zatečen je 23-godišnji mladi vozač kako pod utjecajem alkohola od 1,91 promil upravlja osobnim automobilom, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.  Mladi vozači sankcionirani su i zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa (3), prekoračenja dopuštenih brzina kretanja (1), upravljanja vozilima za koje je isteklo važenje prometne dozvole (2), odbijanja ispitivanju prisutnosti droga u organizmu (1), skretanja bez upaljenih pokazivača smjera (1), nepoštivanja svjetala semafora (1) i nenošenja vozačke dozvole (1).

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Obzirom na predstojeće vremenske prognoze prema kojima nas tijekom predstojećeg tjedan očekuju kišne oborine, uslijed kojih su kolnici biti mokri i klizavi, a vidljivost smanjenja, molimo vozače motornih vozila da smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak. Vozače bicikala molimo da za vrijeme kišnih oborina ne upravljanju na način da u ruci ispred sebe drže kišobran te ih podsjećamo na obavezno korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće ili reflektirajućeg prsluka ili reflektirajućom oznakom te da upale svjetla na biciklima. Pješake podsjećamo da su dužni tijekom smanjene vidljivosti uslijed kiše biti dodatno označeno reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, povećaju razmak u odnosu na vozilo ispred, da se kreću sredinom prometne trake, te da prate prometnu signalizaciju i događaje na prometnici i postupaju sukladno njima.

Ponovno podsjećamo vozače da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića uvelike povećava mogućnost izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u istima. Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.

Vozače koji imaju namjeru skrenuti, uključivati se u promet, kretati se vožnjom unazad, obilaziti ili pretjecati druga vozilo ispred sebe, molimo da se uvjere da rečene radnje mogu sigurno izvesti. Ističemo da je prilikom vožnje unazad potrebno uključiti sva četiri pokazivača smjera. Podsjećamo da se vozači trebaju kretati desnom stranom kolnika te da prilikom mimoilaženja s drugim vozilom moraju osigurati dovoljan razmak između vozila.
Naglašavamo da je nužno poštivati postojeća ograničenja brzine kretanja te brzinu uskladiti s karakteristikama ceste (zavoj, raskrižje i dr.), prometnom signalizacijom te vidljivošću i preglednošću ceste. Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora.

Vozače bicikala podsjećamo da su obavezni se kretati postojećim biciklističkim stazama i trakama. Ujedno ih podsjećamo da su se prilikom uključivanja u promet na cesti s biciklističke staze, iz dvorišta i sličnih površina dužni uvjeriti da ovu radnju mogu sigurno izvršiti, te pritom moraju propustiti sva vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju. Također ih podsjećamo da obilježeni pješački prijelazi nisu namijenjeni kretanju vozača bicikala već pješaka te je stoga nužno da vozači dolaskom do pješačkih prijelaza siđu s bicikla i pješice, gurajući bicikl kraj sebe, prijeđu preko ceste, nakon što se uvjere da istu mogu sigurno prijeći.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice. Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.
Sudionike prometnih nesreća podsjećamo na obavezu međusobne razmjene podataka, i, u slučaju da u nesreći ima stradalih osoba, na obavezu obavještavanja policije o prometnoj nesreći.

 

Priopćenja | Promet i vozila