Rezultati pojačanog nadzora prometa - biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 2,60 promila

Slika /ikone/Stop policija1.jpg

Sankcionirano je 265 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 30. travnja do 3. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U prometnim nesrećama su dvije osobe ozlijeđene, od kojih je jedna osoba teško ozlijeđena, dok je druga osoba lakše ozlijeđena. Uzroci događanja prometnih nesreća bili su brzina neprimjerena uvjetima, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, oduzimanje prednosti prolaska, nepoštivanje svjetlosnog znaka i nemarno postupanje s vozilom. Mladi vozači, pod utjecajem alkohola, izazvali su dvije prometne nesreće od čega jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom i jednu prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom.
 
Sankcionirano je 265 prometnih prekršaja od čega 40 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, dva prekršaja odbijanja ispitivanja alkoholiziranosti,  135 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 28 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i  devet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora jedan vozač bio je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, dok su tri vozača bila uhićena. Provedena su dva žurna prekršajna postupka u kojem su prekršitelji kažnjeni visokim novčanim kaznama i zaštitnim mjerama.
 
Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 2. svibnja, u 12.51 sati u Borovljanima, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 123 kilometra na sat iako je na navedenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 60 kilometara na sat. Ističemo i vozača koji je u subotu, 1. svibnja, u 20.16 sati u Kenđelovcu upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 121 kilometar na sat iako je u navedenom mjestu brzina kretanja na državnoj cesti ograničena na 70 kilometara na sat.
 
Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak, 30. travnja, u 11.10 sati, na Varaždinskoj cesti u Koprivnici, kod 32-godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,60 promila. Ističemo i 59-godišnjeg vozača koji je u subotu, 1. svibnja, u 17.45 sati, u Borovljanima, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,94 promila.  Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstava.
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom izvršen je nadzor 40 mladih vozača. Mladi vozači počinili su 12 prometnih prekršaja od čega četiri prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (0,50 do 1,50 g/kg – 1, 1,00 do 1,50 g/kg – 1, više od 1,50 g/kg - 2), dva prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja kretanja neprilagođenom brzinom, prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj nepropisnog parkiranja vozila, prekršaj ne posjedovanja vozačke dozvole i prekršaj nepropisnog kretanja kolnikom. Ističemo, mladog, 21-godišnjeg vozača koji je u petak, 30. travnja, u 22.10 sati u Vinogradskoj ulici u Glogovcu, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,85 promila.
 
Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost usmjeriti na uočavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama te nadzoru mladih vozača, recidivista, vozača traktora, bicikala, mopeda i motocikala.

Priopćenja | Promet i vozila