Rezultati pojačanog nadzora prometa - biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 2,76 promila

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Sankcionirano je 236 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 16. do 19. travnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. Uzroci događanja prometnih nesreća bili su nepropisno pretjecanje (2), nepropisno uključivanje u promet i brzina neprimjerena uvjetima. 
Mladi vozač izazvao je jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom radi brzine neprimjerene uvjetima.

Sankcionirano je 236 prometnih prekršaja od čega 18 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, dva prekršaja odbijanja ispitivanja na prisutnost droge u organizmu, 116 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 25 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora dva vozača su bila smještena u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, dok su četiri vozača bila uhićena. Provedena su tri žurna prekršajna postupka, dva prekršitelja su predana u zatvor u Bjelovaru na izdržavanje izrečene kazne zatvora i mjere opreza te je privremeno oduzet jedan osobni automobil.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 18. travnja, u 15.09 sati, u Ulici Stjepana Radića u Reki, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 125 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 17. travnja, u 18.05 sati, u Ulici Stjepana Radića u Goli, kod 31-godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,76 promila.
Ističemo i 31-godišnjeg vozača koji je u subotu, 17. travnja, u 22.50 sati, u Mosnoj ulici u Koprivnici upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,24 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Tijekom pojačanog nadzora prometa zatečena su dva recidivista koji su počinili četiri prekršaja (upravljanje prije stjecanja prava, upravljanje za vrijeme zabrane, upravljanje pod utjecajem alkohola, upravljanje za vrijeme kada je vozačka dozvola oduzeta i poništena radi negativnih prekršajnih bodova). Oba recidivista su bila uhićena, protiv njih su provedeni žurni prekršajni postupci u kojim su kažnjeni kaznama zatvora,  novčanom kaznom i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije. Od jednog recidiviste u činjenju prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja, radi četiri pravomoćne odluke o sankciji,  privremeno je oduzet osobni automobil kojim je upravljao. Vozilo je, nakon provedenog žurnog prekršajnog postupka, sukladno presudi Općinskog suda u Koprivnici, vraćeno vlasnici.
Izvršen je nadzor 69 mladih vozača. Mladi vozači počinili su 25 prometnih prekršaja od čega šest prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 3, 0,50 do 1,00 g/kg – 3), sedam prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, pet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, dva prekršaja nepropisnog parkiranja, dva prekršaja ne postupanja sukladno značenju prometnog znaka, prekršaj ne postupanja po znaku policijskog službenika, prekršaj odbijanja testiranja na droge i  prekršaj upravljanja vozilom brzinom neprimjerenom uvjetima.
Ističemo, mladog, 20-godišnjeg vozača koji je u petak, 16. travnja, u 22.41 sati u Bregovitoj ulici u Đurđevcu, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,97 promila.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost usmjeriti na uočavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama odnosno nadzoru poštivanja brzine kretanja vozila, alkoholiziranosti vozača, poštivanju prednosti prolaska, upravljanju vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima, korištenju sigurnosnog pojasa, korištenju mobitela i sličnih uređaja koji predstavljaju distrakciju vozača.
Osim navedenih prekršaja, vršiti će se nadzor mladih vozača, recidivista, vozača traktora, bicikala, mopeda i motocikala.
 
Obzirom na najavljeno pogoršanje vremenskih uvjeta, radi kojih će kolnici biti klizavi a vidljivost smanjenja, vozače molimo da prilagode način upravljanja vozila vremenskim prilikama i gustoći prometa te da posebnu pozornost obrate na vozače bicikala, mopeda i motocikala i pješake.
 

Priopćenja | Promet i vozila