Rezultati pojačanog nadzora prometa - biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 2,87 promila

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Sankcionirana su 292 prometna prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 23. do 26. travnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća od čega prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. Uzroci događanja prometnih nesreća bili su brzina neprimjerena uvjetima (2), nepropisna vožnja unazad, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i ne držanje životinje pod nadzorom.
Mladi vozači izazvali su dvije prometne nesreće. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su tri prometne nesreće.

Sankcionirana su 292 prometna prekršaja od čega 34 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 135 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 42 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 16 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora dva vozača su bila smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, dok su dva vozača bila uhićena. Provedena su dva žurna prekršajna postupka u kojima su prekršitelji kažnjeni visokim novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 24. travnja, u 9.04 sati u Ulici Stjepana Radića u Budančevici, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 130 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 24. travnja, u 17.35 sati, u Ulici Pavla Kvakana u Đelekovcu, kod 39-godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,87 promila. 
Ističemo i 51-godišnjeg vozača koji je u subotu, 24. travnja, u 18.40 sati, u Dropkovcu upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,59 promila.

Tijekom pojačanog nadzora prometa zatečen je jedan recidivist koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola za vrijeme trajanja izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je bio uhićen, te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen visokom novčanom kaznom i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima  B kategorije.

Izvršen je nadzor 53 mlada vozača. Mladi vozači počinili su 14 prometnih prekršaja od čega pet prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 1, 0,50 do 1,00 g/kg – 2, 1,00 do 1,50 g/kg – 1, više od 1,50 g/kg - 1), dva prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, prekršaj ne postupanja sukladno značenju prometnog znaka, prekršaj ne postupanja po znaku policijskog službenika, prekršaj nepropisne vožnje unazad, prekršaj nenošenja vozačke dozvole i prekršaj nepropisnog kretanja kolnikom.
Ističemo, mladog, 21-godišnjeg vozača koji je u subotu, 24. travnja, u 1 sat u Botovu, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,77 promila, za vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije, te se nije zaustavio na znak policijskog službenika izraženog pomoću svjetleće pločice, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je bio uhićen, te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak u kojem je proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom od 28.500 kuna i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima  B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Tijekom, 24./25. travnja, Postaja prometne policije Koprivnica, Policijska postaja Đurđevac i Policijska postaja Križevci provele su akciju nadzora vozača pod utjecajem alkohola i mladih vozača. Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 69 prekršaja od čega 36 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Dva mlada vozača počinili su prekršaje upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost usmjeriti na sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama, te nadzoru mladih vozača, recidivista, vozača traktora, bicikala, mopeda i motocikala.
 

Priopćenja | Promet i vozila