Rezultati pojačanog nadzora prometa - Mladi vozač upravljao pod utjecajem alkohola od 1,84 promila

Slika /ikone/Policija 2019..png

Tijekom vikenda je sankcionirano 239 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 25. do 28. listopada, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće od kojih jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. U ovoj nesreći jedna je osoba lakše ozlijeđena. Prometne nesreće zabilježene su zbog brzine i nepropisnog kretanja kolnikom.
Jedan mladi vozač izazvao je prometnu nesreću s materijalnom štetom zbog nepropisnog kretanja kolnikom i upravljanja pod utjecajem alkohola. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. 

Tijekom vikenda je sankcionirano 239 prometnih prekršaja od kojih 19 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, dva prekršaja odbijanja podvrgavanja ispitivanja prisutnosti alkohola u organizmu, prekršaj odbijanja podvrgavanja ispitivanja prisutnosti droge u organizmu, 135 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 18 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 10 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora dva vozača su bila smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, dok su tri vozača uhićena. Provedena su tri žurna prekršajna postupka u kojima su prekršitelji kažnjeni visokim novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 26. listopada, u 22.35 sati u Ulici Stjepana Radića u Reki, kod 22 - godišnjeg mladog vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,84 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 25. listopada, u 19.32 sati na dionici državne ceste broj 2, Koprivnica - Štaglinec, kada je 28 - godišnji vozač upravljao motociklom krećući se brzinom od 182 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila ograničena na 90 kilometara na sat.

Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su dva recidivista koji su počinili tri prekršaja, (upravljanje vozilom za vrijeme kada u organizmu ima alkohola – 1, upravljanje prije stjecanja prava – 1).
Tijekom vikenda izvršen je nadzor 35 mladih vozača. Pet mladih vozača sankcionirano je zbog upravljanja vozilima za vrijeme kada su organizmu imali alkohola (00,00 do 0,50 g/kg – 2; 1,00 do 1,50 g/kg – 2, više od 1,50 g/kg - 1). U nedjelju, 27. listopada, u 20.50 sati u Ulici Stjepana Radića u Goli zatečen je 23 -godišnji mladi vozač kako pod utjecajem alkohola od 1,44 promila upravlja osobnim automobilom. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do otrježnjenja. Mladi vozači sankcionirani su i radi nepropisnog korištenja mobitela (2), nepoštivanja značenja prometnog znaka (3) i nenošenja vozačke dozvole (2).

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, povećaju razmak u odnosu na vozilo ispred sebe, da se kreću sredinom prometne trake te da prate prometnu signalizaciju i događaje na prometnici i postupaju sukladno njima.

Ponovno podsjećamo vozače da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića uvelike povećava mogućnost izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u istima. Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića. Naglašavamo da je nužno poštivati postojeća ograničenja brzine kretanja te brzinu uskladiti s karakteristikama ceste (zavoj, raskrižje i dr.), prometnom signalizacijom te vidljivošću i preglednošću ceste.

Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora.
Vozače bicikala podsjećamo da su se obavezni kretati postojećim biciklističkim stazama i trakama. Ujedno ih podsjećamo da su se prilikom uključivanja u promet na cesti s biciklističke staze, iz dvorišta i sličnih površina dužni uvjeriti da ovu radnju mogu sigurno izvršiti, te pritom moraju propustiti sva vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju. Također ih podsjećamo da obilježeni pješački prijelazi nisu namijenjeni kretanju vozača bicikala već pješaka te je stoga nužno da vozači dolaskom do pješačkih prijelaza siđu s bicikla i pješice, gurajući bicikl prijeđu preko ceste, nakon što se uvjere da istu mogu sigurno prijeći.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.
Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća. Sudionike prometnih nesreća podsjećamo na obavezu međusobne razmjene podataka te u slučaju da u nesreći ima stradalih osoba, na obavezu obavještavanja policije o prometnoj nesreći. Za vrijeme povremenih kišnih oborina te pojave magle molimo vozače da smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak.

 

Priopćenja | Promet i vozila