Rezultati pojačanog nadzora prometa na državnoj cesti broj 2

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Tijekom prva četiri mjeseca 2012.g. najviše prometnih nesreća događalo se tijekom popodnevnih sati, od čega se velik broj dogodio na državnim cestama, a posebice na državnoj cesti broj 2.

 Foto: Ilustracija  

Tijekom prva četiri mjeseca 2012.g. najviše prometnih nesreća događalo se tijekom popodnevnih sati, od čega se velik broj dogodio na državnim cestama, a posebice na državnoj cesti broj 2. 

S ciljem podizanja razine sigurnosti svih sudionika u prometu u srijedu, 9. svibnja od 15 do 19 sati na području ove Policijske uprave, proveden je pojačani nadzor cestovnog prometa na državnoj cesti D - 2. 

U sklopu pojačanog nadzora prometa policijski službenici bili su usmjereni na nadzor brzine kretanja, vožnju pod utjecajem alkohola, nadzor teretnih automobila, autobusa, traktora, nadzor mladih vozača, prometovanje bicikala, mopeda, motocikala, kretanje pješaka, te vršenje radnji vozilom u prometu. 

Tijekom provođenja pojačanih mjera korišteni su slijedeći uređaji za nadzor brzine: „Presretač“, laserski uređaji za nadzor brzine i makete Multanove. 

Tijekom pojačanog nadzora kontrolirano je 40 vozila, od čega 10 teretnih automobila, moped, traktor i 28 osobnih automobila, dok je izvršen tehnički pregled za tri teretna automobila, te su za iste popunjeni Zapisnici o tehničkom pregledu teretnih vozila na cestama. Iz prometa su isključena dva vozača i tri vozila. 

Ukupno je utvrđeno 29 prekršaja sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, od čega po prekršajima: dva prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola, šest prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 10 prekršaja pretovara, dva nekorištenja sigurnosnog pojasa, četiri prekršaja tehničke neispravnosti, prekršaj upravljanje za vrijeme dok je vozačka dozvola oduzeta, prekršaj upravljanja neregistriranim vozilom, tri ostala prekršaja i jedan prekršaj sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu (neosigurano vozilo). 

Najveća brzina kretanja zabilježena je u 17.01 sati na otvorenom dijelu ceste Kloštar Podravski – Kladare, kada je NN vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 123 m/h na mjestu gdje je brzina kretanja ograničena na 60 km/h. 

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u 18.45 sati u Vlaislavu, kada je vozač hrvatski državljanin (1956) upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,87 g/kg. 

Tijekom pojačanog nadzora u posebnu prostoriju do otrježnjenja smještena su dva vozača, jedan je uhićen, te slijedi provođenje žurnog prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu. 

U vrijeme pojačanog nadzora prometa nisu zabilježene prometne nesreće.



Stranica