Rezultati pojačanog nadzora prometa od 7. do 10. srpnja

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/cobre01.jpg

U razdoblju od 7. do 10. srpnja, od 14 do 22 sata na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, brzine kretanja vozila, vozača mopeda, motocikala i bicikala.

Foto: Ilustracija 

U razdoblju od 7. do 10. srpnja, od 14 do 22 sata na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, brzine kretanja vozila, vozača mopeda, motocikala i bicikala.

Osim pojačanog nadzora vožnje pod utjecajem alkohola, brzine kretanja vozila, vozača mopeda, motocikala i bicikala, u sklopu nadzora prometa policijski službenici bili su usmjereni na sankcioniranje vožnje neregistriranim, tehnički neispravnim, neosiguranim i vozilima kojima je istekao rok važenja tehničkog pregleda i prometne dozvole, nadzor upravljanja prije stjecanja prava i za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja, te nadzor prometovanja traktora.

Policijski službenici kontrolirali su 374 vozača i vozila, a ukupno je utvrđeno 152 prekršaja, od čega po prekršajima: 21 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, 30 prekršaja odnosilo se na prekoračenje brzine kretanja vozila, 12 prekršaja odnosilo se na neregistrirana vozila i istek tehničkog pregleda, četiri prekršaja tehničke neispravnosti, 13 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, sedam prekršaja upravljanja prije položenog vozačkog ispita i dr.

Iz prometa je isključeno ukupno 40 vozača i 13 vozila, dok je privremeno oduzeto 15 vozačkih dozvola. Utvrđeno je devet prekršaja sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu. 

U sklopu pojačanog nadzora izvršena je kontrola 35 mopeda, 14 motocikala i 15 bicikala. Spram vozača mopeda i motocikala utvrđeno je 44 prometnih prekršaja (13 prekršaja nenošenja zaštitne kacige, prekršaj nepoštivanja prometnog znaka, dvije tehničke neispravnosti, pet prekršaja odnosilo se na upravljanje prije položenog vozačkog ispita, tri prekršaja nenošenja prometne dozvole, dva prekršaja odnosila su se na upravljanje pod utjecajem alkohola, jedan prekršaj odnosio se na neistaknutu registracijsku pločicu, četiri prekršaja ne nošenja vozačke dozvole, pet prekršaja vožnje neregistriranim vozilom, jedan prekršaj odnosio se na neupaljeno svjetlo prilikom vožnje, dva prekršaja nepostupanja po zapovjedi policijskih službenika i pet prekršaja sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu).

Spram vozača bicikala utvrđeno je pet prekršaja (dva prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, prekršaj tehničke neispravnosti, prekršaj nekorištenja biciklističke staze/trake i prekršaj neupaljeno svjetlo).

Zbog prekoračenja brzina kretanja od 20 do 30 km/h sankcionirano je 17 vozača, prekoračenja brzina kretanja od 30 do 50 km/h sankcionirana su četiri vozača, dok su za devet prekršaja prekoračenja brzine kretanja od 10 do 20 km/h vozačima izdane mjere pisanog upozorenja.

Zbog vožnje pod utjecajem alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg sankcionirano je šest vozača, od 1,01 do 1,50 g/kg sankcionirana su tri vozača, iznad 1,51 g/kg sankcionirano je 11 vozača, dok je jedan vozač odbio alkotestiranje.

Tijekom pojačanog nadzora izvršena je kontrola 21 žene vozača, bez utvrđenih prekršaja, dok je zatečen jedan počinitelj prometnih prekršaja u povratu.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u ponedjeljak, 9. srpnja, u 9.40 sati, kada je 27 – godišnji vozač u Križevcima upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,54 g/kg alkohola u organizmu. Isti je bio smješten u posebnu prostoriju do otrježnjenja, nakon čega je uhićen i doveden nadležnom prekršajnom sudu. Kažnjen je novčanom kaznom od 500 kuna, kaznom zatvora od 30 dana i zabranom upravljanja motornim vozilom B kategorije 12 mjeseci, nakon čega je predan u zatvor u Bjelovar.

Najveća brzina kretanja izmjerena je u nedjelju, 8. srpnja, u 15.55 sati, kada je 31 – godišnji vozač u Velikoj Mučnoj upravljao motociklom brzinom od 107 km/h, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 60 km/h.

Tijekom pojačanog nadzora u posebnu prostoriju do otriježnjenja bilo je smješteno sedam osoba, dok je uhićeno šest vozača, te su protiv istih provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su vozači kažnjeni novčanim kaznama, kaznama zatvora i zabranama upravljanja vozilima B, M i AM kategorije. 

U vrijeme pojačanog nadzora prometa zabilježeno je sedam prometnih nesreća od čega tri nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena a sedam osoba lakše je ozlijeđeno.



Stranica