Rezultati pojačanog nadzora prometa - sankcionirano 150 prometnih prekršaja

Slika /ikone/motocikl.jpg

Tijekom vikenda sankcionirano je 150 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom produženog vikenda, od 2. do 6. kolovoza, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Prometne nesreće su zabilježene zbog vožnje na nedovoljnoj udaljenosti i oduzimanja prednosti prolaska.
Vozač pod utjecajem alkohola izazvao je jednu prometnu nesreću, dok je mladi vozač izazvao drugu prometnu nesreću.
 
Tijekom vikenda sankcionirano je 150 prometnih prekršaja od kojih 17 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 65 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 22 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i dva prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.  
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora pet vozača je bilo smješteno u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Uhićena su bila tri vozača, provedena su tri žurna prekršajna postupka, u kojima su vozači kažnjeni visokim novčanim kaznama i kaznom uvjetnog zatvora, te su im izrečene dugotrajne zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 3. kolovoza, u 00.10 sati u Bilogorskoj ulici u Koprivnici, kada je 50-godišnji vozač, za vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,69 promila. Vozač je bio uhićen i proveden je žurni prekršajni postupak u kojem mu je izrečena novčana kazna 24.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 24 mjeseca.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u, ponedjeljak, 5. kolovoza, u 11.50 sati na DC 2, u Vlaislavu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 116 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.

Tijekom vikenda dva su mlada vozača sankcionirana zbog upravljanja vozilom za vrijeme kada u organizmu imaju alkohola (0,50 – 1,00 g/kg – 1; više od 1,50 g/kg - 1). Jedan mladi vozač je bio uhićen i protiv istog je proveden žurni prekršajni postupak, dok je drugi mladi vozač bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Najveća koncentracija kod mladih vozača, utvrđena je u subotu, 3. kolovoza, u 23.20 sati, u Novigradskoj ulici u Virju kod 21-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,08 promila. Mladi vozač je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je proglašen krivim i kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 15 dana uvjetno na 12 mjeseci i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 6 mjeseci.
Mladi vozači sankcionirani su i zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa (3).  

Tijekom pojačanog nadzora prometa u nadzoru prometa u činjenju prekršaja zatečena su tri recidivista koji su počinili ukupno pet prometnih prekršaja od čega tri prekršaja upravljanja motornim vozilima za vrijeme kada su u organizmu imali alkohola, upravljanje motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i upravljanje motornim vozilom za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom. 

Oprezno u prometu

Kako nam predstoje visoke temperature, vozače molimo da za osvježenje koriste bezalkoholna pića te ih podsjećamo da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića uvelike povećava mogućnost izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u istima.
Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.
Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora.

Ističemo da vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno.

Naglašavamo da je nužno poštivati postojeća ograničenja brzine kretanja, te brzinu uskladiti s karakteristikama ceste (zavoj, raskrižje i dr.), prometnom signalizacijom te vidljivošću i preglednošću ceste.

Za vrijeme povremenih kišnih oborina, koje nam predstoje u tjednu, molimo vozače da smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak.
Vozače koji imaju namjeru skrenuti ili namjeru pretjecati vozilo ispred sebe, molimo da se uvjere da rečene radnje mogu sigurno izvesti, te da pravovremenim uključivanjem odgovarajućih pokazivača smjera o svojoj namjeri obavijeste ostale sudionike u prometu.
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj.

Za povećan oprez, poglavito prilikom kretanja kroz raskrižja, skretanja i uključivanja u promet molimo vozače starije životne dobi. Također, vozače bicikala starije dobi molimo za povećani oprez prilikom silaska s bicikla ili sjedanja na bicikl kako ne bi došlo do pada i ozljeđivanja istih.
Vozače bicikala podsjećamo da su obavezni se kretati postojećim biciklističkim stazama i trakama. Ujedno ih podsjećamo da su se prilikom uključivanja u promet na cesti s biciklističke staze, iz dvorišta i sličnih površina dužni uvjeriti da ovu radnju mogu sigurno izvršiti, te pritom moraju propustiti sva vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju. Također ih podsjećamo da obilježeni pješački prijelazi nisu namijenjeni kretanju vozača bicikala već pješaka, te je stoga nužno da vozači dolaskom do pješačkih prijelaza siđu s bicikla i pješice, gurajući bicikl kraj sebe, prijeđu preko ceste, nakon što se uvjere da istu mogu sigurno prijeći.
 
Na građane apeliramo da ne upravljaju mopedima i motociklima ukoliko ne posjeduju vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije. Vozače mopeda i motocikala pozivamo na poštivanje prometnih propisa i znakova, a posebice onih koji se odnose na ograničenje brzinu kretanja vozila, pretjecanje, obilaženje, poštivanje prednosti prolaska i korištenje homologirane zaštitne motociklističke kacige, 
Vozače motornih vozila molimo da obrate pozornost na vozače mopeda, motocikala i bicikala, te da u njihovoj blizini budu oprezni, te da poštuju njihovo pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja (ukoliko ih imaju sukladno postavljenoj prometnoj signalizaciji), kao i da prilikom skretanja obavezno provjere tzv. „mrtvi kut“.
Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.
Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.
 
Roditelje odnosno odrasle osobe koji prevoze djecu vozilima molimo da za zaustavljanje vozila radi izlaska djece iz istih koriste obilježena parkirališna mjesta ili da vozilo zaustave, ukoliko je to dozvoljeno i sigurno, uz desni rub ceste, te da vode računa da u trenutku  izlaska djece iz vozila nema vozila koja im dolaze u susret ili se kreću iza njih kako ne bi došlo do naleta vozila na dijete. Također, podsjećamo roditelje i staratelje da cesta nije mjesto za igru, te da vode računa da se djeca ne zadržavaju nepotrebno na kolniku ili u njegovoj neposrednoj blizini. Ističemo da djeca mlada od 16 godina prilikom upravljanja biciklom moraju koristiti biciklističku kacigu, te da djeca mlađa od 14 godina mogu samostalno upravljati biciklom samo ukoliko posjeduju potvrdu o osposobljavanju, a ukoliko je nemaju moraju biti u pratnje osobe starije od 16 godina.
 
Podsjećamo, da su 1. kolovoza na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima su, uz ostalo, pooštrene novčane kazne i propisana duljina trajanja zaštitne mjere za najteže prometne prekršaje, te je predviđeno privremeno oduzimanje vozila od počinitelja najtežih prometnih prekršaja.

 

Priopćenja | Promet i vozila