Rezultati pojačanog nadzora prometa - Sankcionirano 205 prometnih prekršaja

Slika /ikone/policija natpis4.JPG

Tijekom vikenda sankcionirano je 205 prometnih prekršaja, od čega 31 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 70 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 27 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 13 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 22. do 25. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća, od kojih dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama ozlijeđene su dvije osobe, od kojih je jedna osoba teško ozlijeđena, dok je druga osoba lakše ozlijeđena. 
Prometne nesreće su zabilježene radi neprilagođene brzine, nepropisnog skretanja, nepropisne vožnje unazad i vožnje na nedovoljnoj udaljenosti (2). 
Jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao je vozač pod utjecajem alkohola. Mladi vozači nisu izazivali prometne nesreće.
 
Tijekom vikenda sankcionirano je 205 prometnih prekršaja, od čega 31 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 70 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 27 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 13 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora dva vozača su bila smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Uhićen je bio jedan vozač, protiv kojeg je proveden žurni prekršajni postupak.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 24. ožujka, u 22.30 sati na Ivanjskoj cesti u Koprivnici, kada je 25 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,12 promila.  
 
Najveća koncentracija alkohola zabilježena kod vozača motornog vozila utvrđena je u nedjelju, 24. ožujka, u 3.12. sati u Ulici Ivana Česmičkoga u Koprivnici kod 62 -godišnji vozač osobnog automobila koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 1,73 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 24. ožujka, u 13.20 sati, u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 125 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 60 kilometara na sat.

Pod utjecajem alkohola tijekom vikenda zatečeno je šest mladih vozača (0,50 do 1,00 g/kg – 5, 1,00 do 1,50 g/kg – 1). Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača, utvrđena je u petak, 23. ožujka, u 1.40 sati u Novigradskoj ulici u Virju kada je 22 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,39 promila. Mladi vozači sankcionirani su i zbog prekoračenja dopuštenih ograničenja brzine (3) i  nekorištenja sigurnosnog pojasa (9).
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečen je jedan recidivista, pri čemu je isti počinio dva prekršaja - upravljanja vozilima prije stjecanja prava na upravljanje i nekorištenje sigurnosnog pojasa.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače svih vrsta vozila podsjećamo da se, prije nego što započnu izvršavati neku od radnji vozilom u prometu kao što su skretanje, uključivanje u promet, pretjecanje, vožnja unatrag i drugo, uvjere da radnju mogu izvršiti na siguran način i da pritom neće ugroziti ostale vozače i pješake. Opetovano molimo sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja, kako u naseljima tako i van naselja, izražene prometnim znakovima i pravilima.
 
Naglašavamo da vozači moraju smanjiti brzinu kretanja svog vozila tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta (kiše, magle i dr.) uslijed kojih su kolnici mokri i klizavi, te da se moraju smanjenom brzinom kretanja približavati raskrižjima, obilježenim pješačkim prijelazima, zavojima, mostovima, nadvožnjacima i dr. Ujedno, vozači moraju brzinu kretanja svog vozila prilagoditi gustoći prometa i postavljenim prometnim znakovima, kako bi se u slučaju potrebe mogli sigurno zaustaviti i postupiti po značenju prometnog znaka. Upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića zbog negativnog utjecaja alkohola na vozačke sposobnosti (sporije uočavanje opasnosti i sporije vrijeme reagiranja), uvelike se povećava rizik izazivanja prometnih nesreća.
 
Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića. Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj. Za povećan oprez, poglavito prilikom kretanja kroz raskrižja, skretanja i uključivanja u promet molimo vozače starije životne dobi.
Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora. Ujedno, vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno. 
Vozače bicikala podsjećamo da su noću i za vrijeme smanjene vidljivosti dužni koristiti reflektirajuću biciklističku odjelu, prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku, a pješake da su dužni koristiti  izvor svjetlosti ili reflektirajuću materiju. Ujedno bicikliste i pješake podsjećamo na obavezno kretanje nogostupom odnosno biciklističkim stazama, te naglašavamo da nije dozvoljeno „voziti bicikl“ preko obilježenog pješačkog prijelaza. Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.
Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne motociklističke kacige, te na poštivanje prometnih propisa posebice oni koji se odnose na upravljanje one kategorije vozila za koju posjeduju valjanu vozačku dozvolu, stranu kretanja, brzinu kretanja, pretjecanje i obilaženje vozila.
Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

 

Stranica