Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Stop policija2.jpg

Tijekom vikenda sankcionirano je 206 prometnih prekršaja, od čega 20 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 119 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 29. ožujka do 1. travnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća, od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama ozlijeđene su tri osobe, od kojih su dvije osobe teško ozlijeđene, dok je jedna osoba lakše ozlijeđena.  
Prometne nesreće su zabilježene zbog neprilagođene brzine (2), nepropisnog kretanja kolnikom (2) i nepropisnog skretanja.
 
Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su tri prometne nesreće, od kojih jednu prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom u kojoj je vozač koji je upravljao pod utjecajem alkohola lakše ozlijeđen. Jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao je mladi vozač pod utjecajem alkohola.
 
Tijekom vikenda sankcionirano je 206 prometnih prekršaja, od čega 20 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 119 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 14 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i prekršaj nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora dva vozača su bila smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Uhićena su bila tri vozača, a protiv dva vozača su provedeni žurni prekršajni postupci.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 31. ožujka, u 18.15 sati u Ulici braće Radića u Sigecu, kada je 50 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,98 promila, te izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 31. ožujka, u 13.30 sati, u Koprivničkoj ulici u Glogovcu kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 127 kilometara na sat, iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 60 kilometara na sat.

Pod utjecajem alkohola tijekom vikenda zatečena su dva mlada vozača (0,50 do 1,00 g/kg – 2). Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača, utvrđena je u nedjelju, 31. ožujka, u 3.32 sati, u Ulici Franje Gažija u Koprivnici kada je 22 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,85 promila.
Mladi vozači sankcionirani su i radi prekoračenja dopuštenih ograničenja brzine (2) i  nekorištenja sigurnosnog pojasa (4). Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su tri  recidivista, koji su počinili prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića zbog negativnog utjecaja alkohola na vozačke sposobnosti (sporije uočavanje opasnosti i sporije vrijeme reagiranja), uvelike se povećava rizik izazivanja prometnih nesreća.
Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića. Opetovano apeliramo na vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja, kako u naseljima tako i van naselja, izražene prometnim znakovima i pravilima.
Naglašavamo da vozači moraju prilagoditi brzinu kretanja svog vozila stanju vidljivosti, frekvenciji vozila, karakteristikama cesta i prometnoj signalizaciji, odnosno da se brzina kretanja vozila smanji tijekom noćne vožnje, vožnje u koloni, prilikom nailaska na opasne zavoje, prijevoje, nadvožnjake, raskrižja, obilježene pješačke prijelaze, mostove i dr., kako bi se u slučaju potrebe mogli sigurno zaustaviti.
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja prilikom upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj.
 
Vozače svih vrsta vozila podsjećamo da se, prije nego što započnu izvršavati neku od radnji vozilom u prometu kao što su skretanje, uključivanje u promet, pretjecanje, vožnja unatrag i drugo, uvjere da radnju mogu izvršiti na siguran način i da pritom neće ugroziti ostale vozače i pješake. Za povećan oprez, poglavito prilikom kretanja kroz raskrižja, skretanja i uključivanja u promet molimo vozače starije životne dobi.
 
Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora. Ujedno, vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno. 
 
Vozače bicikala podsjećamo da su noću i za vrijeme smanjene vidljivosti dužni koristiti reflektirajuću biciklističku odjelu, prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku, a pješake da su dužni koristiti  izvor svjetlosti ili reflektirajuću materiju. Ujedno bicikliste i pješake podsjećamo na obavezno kretanje nogostupom odnosno biciklističkim stazama, te naglašavamo da nije dozvoljeno „voziti bicikl“ preko obilježenog pješačkog prijelaza. Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.
 
Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne motociklističke kacige, te na poštivanje prometnih propisa posebice oni koji se odnose na upravljanje one kategorije vozila za koju posjeduju valjanu vozačku dozvolu, stranu kretanja, brzinu kretanja, pretjecanje i obilaženje vozila.
 
Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

 

Stranica