Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Stop policija2.jpg

Tijekom vikenda sankcionirana su 202 prometna prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 22. do 25. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je  pet prometnih nesreća od kojih dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama tri osobe su lakše ozlijeđene.

Prometne nesreće su zabilježene zbog vožnje na nedovoljnoj udaljenosti (2), nepropisnog kretanja kolnikom, oduzimanja prednosti prolaska i ne držanja životinje pod nadzorom. Jedan mladi vozač izazvao je, poradi nepropisnog kretanja kolnikom, prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom. Jedan vozač pod utjecajem alkohola izazvao je prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Tijekom vikenda sankcionirana su 202 prometna prekršaja od kojih 24 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 106 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 33 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i pet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora jedan vozača bio je smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, dok su dva vozača bila uhićena. Provedena su dva žurna prekršajna postupka u kojima su prekršitelji kažnjeni visokim novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 24 studenoga, u 16.20 sati na otvorenom dijelu županijske ceste 2184 između Đurđevca i Grkina, kod 48 - godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,67 promila i pritom izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do otrježnjenja.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 23. studenoga, u 14.53 sati na državnoj cesti broj 28 u Kenđelovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 132 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila ograničena na 70 kilometara na sat.
Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su dva recidivista koji su počinili dva prekršaja upravljanja vozilima za vrijeme kada u organizmu imaju alkohola. Oba vozača su bila uhićena i protiv njih su provedeni žurni prekršajni postupci.

Tijekom vikenda izvršen je nadzor 66 mladih vozača. Šest mladih vozača sankcionirano je radi upravljanja vozilima za vrijeme kada su organizmu imali alkohola (0,50 do 1,00 g/kg – 2; 1,00 do 1,50 g/kg – 3; više od 1,50 g/kg - 1).
U nedjelju, 24. studenoga, u 2 sata u Ulici Frana Galovića u Koprivnici, zatečen je 22 - godišnji mladi vozač kako pod utjecajem alkohola od 1,51 promil upravlja osobnim automobilom. Vozač je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak. Kažnjen je novčanom kaznom od 10.000 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije tri mjeseca.
Mladi vozači sankcionirani su i radi nekorištenja sigurnosnog pojasa (7), nepropisnog korištenja mobitela (2), nepropisnog prijevoza djece u vozilima (1) i upravljanja vozilom noću bez upaljenih svjetala (1).

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Obzirom na predstojeće vremenske prognoze prema kojima nas tijekom tjedna očekuju kišne oborine i magla, uslijed kojih će kolnici biti mokri i klizavi, a vidljivost smanjenja, molimo vozače motornih vozila da smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak. Vozače bicikala molimo da za vrijeme ovih nepovoljnih vremenskih uvjeta obavezno koriste reflektirajuću biciklističku odjeću ili reflektirajuće prsluke ili reflektirajuće oznake te da upale svjetla na biciklima. Pješake podsjećamo na korištenje reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti.
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, povećaju razmak u odnosu na vozilo ispred sebe, da se kreću sredinom prometne trake te da prate prometnu signalizaciju i događaje na prometnici i postupaju sukladno njima.
Ponovno podsjećamo vozače da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića uvelike povećava mogućnost izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u istima. Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.
Vozače koji imaju namjeru skrenuti, uključivati se u promet, kretati se vožnjom unatrag, obilaziti ili pretjecati druga vozilo ispred sebe, molimo da se uvjere da rečene radnje mogu sigurno izvesti. Ističemo da je prilikom vožnje unatrag potrebno uključiti sva četiri pokazivača smjera. Podsjećamo da se vozači trebaju kretati sredinom desne strane kolnika, te da prilikom mimoilaženja s drugim vozilom moraju osigurati dovoljan razmak između vozila. Naglašavamo da je nužno poštivati postojeća ograničenja brzine kretanja te brzinu uskladiti s karakteristikama ceste (zavoj, raskrižje i dr.), prometnom signalizacijom te vidljivošću i preglednošću ceste.
Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora.
Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.
Sudionike prometnih nesreća podsjećamo na obavezu međusobne razmjene podataka, u slučaju da u nesreći ima stradalih osoba, na obavezu obavještavanja policije o prometnoj nesreći.
Također, podsjećamo vlasnike pasa i drugih vrsta životinja da su dužni poduzeti mjere kako bi se spriječilo izlaženje životinja bez nadzora na prometnice.

 

Priopćenja | Promet i vozila