Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Stop policija1.jpg

Policijski službenici u nadzoru prometa sankcionirali su 181 prometni prekršaj

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 10. do 13. siječnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća od kojih dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i tri prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.   
 
Prometne nesreće bile su izazvane nepropisnim mimoilaženjem, nepropisnim kretanjem vozilom po kolniku, nepropisnom vožnjom unazad i oduzimanjem prednosti prolaska (2).
 
Tijekom vikenda ukupno je utvrđen 181 prometni prekršaj od čega 25 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 93 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 15 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i četiri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora četiri vozača su bila uhićena, dok je jedan vozač bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Provedena su tri žurna prekršajna postupka.
 
Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 12. siječnja, u 00.25 sati na Trgu kardinala Alojzija Stepinca u Goli, kod 47 - godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,30 promila.
 
Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 10. siječnja, u 13.46 sati u mjestu Velika Mučna, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 130 kilometara na sat iako je u toj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme kada u organizmu imaju alkohola zatečena su dva recidivista.
 
Tijekom vikenda izvršen je nadzor 57 mladih vozača. Tri su mlada vozača sankcionirana zbog upravljanja vozilima za vrijeme kada su organizmu imali alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 2, 0,50 do 1,00 g/kg – 1).
 
Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača utvrđena je u ponedjeljak, 13. siječnja, u 00.50 sati u Ulici grada Vukovara u Đurđevcu kod 22 - godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 0,74 promila upravljao osobnim automobilom.
 
Mladi vozači sankcionirani su i zbog nepropisnog korištenja mobitela (3), nepropisnog uključivanja u promet (1), prijevoza više osoba od upisanog broja putnika u prometnoj dozvoli (1), nepropisnog kretanja kolnikom (1) i nepropisne vožnja unazad (1).
 
Oprezno u prometu
 
Obzirom na nepovoljne vremenske prilike odnosno maglu i klizave kolnike, građane molimo da s povećanim oprezom sudjeluju u prometu na cestama.
 
Obzirom na predstojeće vremenske prognoze prema kojima nas tijekom predstojećeg tjedan očekuju kišne oborine i magla, uslijed kojih će kolnici biti mokri i klizavi, a vidljivost smanjenja, molimo vozače motornih vozila da smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak.
 
Vozače bicikala molimo da za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta obavezno koriste reflektirajuću biciklističku odjeću ili reflektirajuće prsluke ili reflektirajuće oznake te da upale svjetla na biciklima. Pješake podsjećamo na korištenje reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti. Podsjećamo ih i na obavezno kretanje postojećim pješačkim stazama odnosno nogostupima.
 
Ponovno podsjećamo vozače da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića uvelike povećava mogućnost izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u istima.
 
Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.
 
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, povećaju razmak u odnosu na vozilo ispred, da se kreću sredinom prometne trake, te da prate prometnu signalizaciju i događaje na prometnici i postupaju sukladno njima.

Naglašavamo da je nužno poštivati postojeća ograničenja brzine kretanja odnosno da je brzinu potrebno uskladiti s karakteristikama ceste (zavoj, raskrižje i dr.), prometnom signalizacijom, vremenskim uvjetima, stanju prometnice (klizav kolnik), vidljivošću i preglednošću ceste.
 
Vozače koji imaju namjeru skrenuti, uključivati se u promet, kretati se vožnjom unatrag, obilaziti ili pretjecati druga vozilo ispred sebe, molimo da se uvjere da rečene radnje mogu sigurno izvesti. Ističemo da je prilikom vožnje unatrag potrebno uključiti sva četiri pokazivača smjera, a prije prolaska kroz raskrižje potrebno se pravovremeno prestrojiti u odgovarajuću prometnu traku.
 
Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.
 


Priopćenja | Promet i vozila