Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Stop policija1.jpg

Tijekom vikenda ukupno je sankcionirano 237 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 18. do 21. rujna, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 10 prometnih nesreća od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je jedna osoba teško ozlijeđena, dok je šest osoba lakše ozlijeđeno.

Uzroci događanja ovih nesreća bili su oduzimanje prednosti prolaska (2), nepropisna vožnja unazad (2), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisno uključivanje u promet, nepropisno skretanje, brzina neprimjerena uvjetima i nepropisno kretanje kolnikom (2).

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su četiri prometne nesreće, dok su mladi vozači izazvali tri prometne nesreće.
Prometnu nesreću u kojoj su četiri mlade osobe ozlijeđene, od kojih jedna osoba teško, a tri lakše, izazvao je mladi vozač koji je upravljao osobnim automobilom brzinom neprimjerenom uvjetima.

Tijekom vikenda ukupno je sankcionirano 237 prometnih prekršaja od kojih 47 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 82 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 33 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 11 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora sedam vozača je bilo uhićeno, a protiv njih su provedena četiri žurna prekršajna postupka u kojima su vozači proglašeni krivima i kažnjena visokim novčanim kaznama i kaznama zatvora te zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 19. rujna, u 9.16 sati na državnoj cesti broj 41, u mjestu Velika Mučna, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 135 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 60 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 19. rujna, u 8.30 sati, u Kolodvorskoj ulici u Prugovcu, kod 60 - godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,09 promila i pritom zbog nepropisnog uključivanja u promet izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstava.

Ističemo i zaticanje 26 - godišnjeg vozača koji je, u nedjelju, 20. rujna, u 0.10 sati, u Draganovcu upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,44 promila. Vozač je uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je isti kažnjen novčanom kaznom od 13.200 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od šest mjeseci.
Također, 19. rujna u 0.12 sati na Trgu Karla Lukaša u Sv. Ivanu Žabno zatečen je 27 - godišnji vozača kako, prije stjecanja prava i pod utjecajem alkohola od 2,00 promila upravlja osobnim automobilom. Vozač je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem mu je izrečena mjera opreza zadržavanja u trajanju od 15 dana te je predan u zatvor u Bjelovar.

Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su četiri recidivista koji su počinili pet prekršaja (četiri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i jedan prekršaj upravljanja prije stjecanja prava).

Tijekom pojačanog nadzora vikendom izvršen je nadzor 43 mlada vozača kojom prilikom je utvrđeno osam prekršaja od kojih pet prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 4, 0,50 do 1,00 g/kg – 1), prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj nepropisnog korištenja mobitela i prekršaj prekoračenja dopuštenih brzina kretanja.
Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u subotu, 19. rujna, u 23.46 sati, u Ulici Miroslava Krleže u Koprivnici, kada je 19 – godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,79 promila.  

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, i nadalje, pozornost posvećivati činjenju najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama odnosno tzv. „4 glavnim ubojicama u prometu“, kao i nadzoru mladih vozača, vozača mopeda i motocikala te recidivista.  Također, posebna pozornost tijekom predstojećeg tjedana u rujnu biti će posvećena nadzoru prometa u zonama škola.
 

Priopćenja | Promet i vozila