Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Tijekom vikenda sankcionirano je 196 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 25. do 28. rujna, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće od kojih dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su dvije osobe lakše ozlijeđene.
Uzroci događanja ovih nesreća bili su oduzimanje prednosti prolaska, nepoštivanje svjetlosnog znaka i brzina neprimjerena uvjetima (2). Vozači pod utjecajem alkohola nisu činili prometne nesreće.

Mladi vozači izazvali su dvije prometne nesreće od kojih jednu prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom. Mladi vozači su obje nesreće izazvali radi brzine neprimjerene uvjetima odnosno mokrom i klizavom kolniku.

Tijekom vikenda sankcionirano je 196 prometnih prekršaja od čega 447 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, dva prekršaja odbijanja ispitivanja prisutnosti droga u organizmu, 74 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 17 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i pet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora četiri vozača su bila uhićena, a protiv njih su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni visokim novčanim kaznama, kaznama zatvora te zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije. U zatvor u Bjelovar predana su dva vozača.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 27. rujna, u 15.05 sati na državnoj cesti broj 2 u Ulici Stjepana Radića u Budančevici, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 119 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat.

Ističemo i vozača koji je subotu, 26. rujna, u 12.48 sati na državnoj cesti broj 41 u Velikoj Mučnoj upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 118 kilometara na sat iako je u rečenom mjestu brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 60 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 26. rujna, u 20.40 sati, u Ulici Stjepana Radića u Goli, kod 32-godišnjeg vozača bicikla, koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 2,57 promila.

Ističemo i zaticanje 30-godišnjeg vozača koji je, u subotu, 26. rujna, u 23.10 sati, u Ulici Ivana Gundulića u Križevcima zatečen kako, za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije, upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,93 promila. Vozač je uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je mu je određeno zadržavanje u trajanju od 15 dana te je predan u zatvor u Bjelovar.

Također, 27. rujna, u 10.40 sati u Ulici Nikole Tesle u Križevcima zatečen je 64-godišnji vozača kako prije stjecanja prava upravlja osobnim automobilom. Vozač je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem mu je izrečeno zadržavanje u trajanju od 15 dana te je predan u zatvor u Bjelovar.
Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su dva recidivista koja su počinila tri prekršaja (prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava).

Nadalje, tijekom pojačanog nadzora vikendom izvršen je nadzor 48 mladih vozača. Utvrđeno je 14 prekršaja od čega šest prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 3, 0,50 do 1,00 g/kg – 1, 1,00 do 1,50 g/kg – 1, više od 1,50 g/kg – 1), 2 prekršaja odbijanja podvrgavanja ispitivanju utvrđivanja prisutnosti droge u organizmu, dva  prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja upravljanja vozilom brzinom neprimjerenom uvjetima, prekršaj nenošenja vozačke dozvole i prekršaj ne postupanja sukladno značenju prometnog znaka.
Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u nedjelju, 27. rujna, u 1.18 sati, u Ulici Ivana Mažuranića u Koprivnici, kada je 22-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,88 promila.

Tijekom, 26./27. rujna, od 21 do 3 sata, policijski službenici Policijske postaje Križevci   proveli su preventivno-represivnu akciju nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača u sklopu koje je izvršen nadzor 44 vozača od čega 12 mladih vozača i utvrđeno je 10 prekršaja, od čega osam prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Mladi vozači počinili su tri prekršaja od čega dva prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i jedan prekršaj upravljanja osobnim automobilom na kojem nisu bile čitljive registarske pločice.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, i nadalje, pozornost posvećivati činjenju najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama, odnosno tzv. „4 glavnim ubojicama u prometu“, kao i nadzoru mladih vozača, recidivista i vozača mopeda, motocikala i traktora.
 

Priopćenja | Promet i vozila