Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Prometna policija - kontrola.jpg

Sankcionirano je 211 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda od 14. do 17. listopada 2022. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 11 prometnih nesreća od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i osam prometnih nesreća s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: nepropisno kretanje vozila (2), ostale greške (3), nepoštivanje prednosti prolaska (2), nepropisna vožnja unazad (2), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (1) i nepropisno skretanje (1).
 
Mladi vozači i vozači pod utjecajem alkohola evidentirani su kao počinitelji dvije prometne nesreće.
 
Sankcionirano je 211 prometnih prekršaja od čega 22 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 81 prekršaj prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 25 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, četiri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela i sedam prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom.
 
Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 16. listopada 2022.g. u 00.00 sati u Prugovcu, kod 37-godišnjeg vozača osobnog automobila, koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 2,49 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
 
Najveća brzina kretanja evidentirana je u petak, 14. listopada 2022.g. u 21.40 sati u Kalničkoj ulici u Križevcima, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 127 kilometara na sat iako je ograničenje 50 kilometara na sat.
 
Petero vozača bilo je smješteno u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, jedan je vozač uhićen, a spram jednog je bio proveden žurni prekršajni postupak.
 
Izvršen je nadzor 32 mlada vozača, koji su počinili četiri prometna prekršaja (vožnja pod utjecajem alkohola – 1, istek važenja prometne dozvole – 1, ostalo – 2).
 
U subotu, 15. listopada 2022.g. u vremenu od 10 do 17 sati na području Policijske postaje Križevci provedena je akcija nadzora brzine kretanja, kojom prilikom su utvrđena 34 prometna prekršaja od čega 27 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila. Najveća brzina kretanja zabilježena je u 12.48 sati u Križevcima u Varaždinskoj ulici, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 118 kilometara na sat iako je ograničenje brzine 50 kilometara na sat.
 
Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost posvećivati upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola i opojnih sredstava, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa te prijevozu djece u vozilima, nadzoru mladih vozača, vozača mopeda, motocikala, traktora, bicikala, pješaka te recidivista.
 
Apeliramo na sve sudionike u prometu na dosljedno poštivanje prometnih propisa i prometnih znakova.
 
Dobro je podsjetiti
 
Sudionik prometne nesreće u kojoj ima ozlijeđenih ili poginulih osoba, dužan je: 
  • ostati na mjestu prometne nesreće, s tim što se može privremeno udaljiti samo radi pružanja pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći ili ako mu je samome potrebna liječnička pomoć, odnosno radi obavještavanja policije,
  • poduzeti sve što je u njegovoj moći da se otklone nove opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće i da se omogući normalan tok prometa te nastojati da se ne mijenja stanje na mjestu nesreće i da se sačuvaju postojeći tragovi, uz uvjet da poduzimanje tih mjera ne ugrožava sigurnost prometa,
  • o prometnoj nesreći obavijestiti najbližu policijsku upravu ili policijsku postaju i vratiti se na mjesto prometne nesreće i pričekati dolazak ovlaštene osobe koja obavlja očevid.  

Sudionici prometne nesreće u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, dužni su ukoliko je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima.
 
Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima.  Ukoliko kod prometne nesreće s materijalnom štetom na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku vozila ili druge oštećene stvari ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.

Sudionik koji napusti mjesto događaja prometne nesreće u kojoj ima ozlijeđenih ili poginulih osoba, a o prometnoj nesreći ne obavijesti policijsku upravu ili postaju i ne sačeka dolazak ovlaštene osobe koja obavlja očevid, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana, te će mu se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije od 12 mjeseci i po pravomoćnom rješenju izreći će mu se šest negativnih prekršajnih bodova.

Sudionik koji napusti mjesto događaja prometne nesreće u kojoj je nastala samo materijalna šteta, a s drugim sudionikom ne razmjeni osobne podatke i ne popuni i potpiše Europsko izvješće o prometnoj nesreći i sudionik kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili druge oštećene stvari vlasniku ne ostavi podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 7.000 kuna te će mu se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije od najmanje šest mjeseci i po pravomoćnom rješenju izreći će mu se tri negativna prekršajna boda.

 
 

Priopćenja | Promet i vozila