Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Tijekom vikenda sankcionirano je 136 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda od 17. do 21. studenoga 2022. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 11 prometnih nesreće s materijalnom štetom. Od 11 prometnih nesreća u pet prometnih nesreća počinitelju su napustili mjesto događaja bez da su iste prijavili policiji, popunili i potpisali Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima.
Jedan vozač pod utjecajem alkohola prouzročio je prometnu nesreću, dok je jednu prometnu nesreću prouzročio mladi vozač.

Sankcionirano je 136 prometnih prekršaja od čega 25 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 31 prekršaj prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 19 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, osam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava  i četiri prekršaj upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 19. studenoga u 20.10 sati, u Peterancu u Ulici Matije Gupca kod 56-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,70 promila te prethodno prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom u Koprivnici u Ulici Franje Mraza.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u subotu, 19. studenoga u 13.51 sati, u Budančevici kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 133 kilometra na sat iako je ograničenje 70 kilometara na sat.

Dva vozača smještena su u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnih sredstava, a dva vozača  su uhićena.

Nadalje, tijekom vikenda izvršen je nadzor 50 mladih vozača. Mladi vozači počinili su pet prometnih prekršaja od čega dva prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj izazivanja prometne nesreća s materijalnom štetom te dva ostala prekršaja.

Dobro je podsjetiti

Podsjećamo vozače na zakonsku odredbu o obveznoj uporabi zimske opreme na dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj od 15. studenoga 2022. do 15. travnja 2023. godine.

Upozoravamo i savjetujemo, bicikliste i korisnike „osobnih prijevoznih sredstava“ da noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti moraju imati upaljeno na prednjoj strani jedno bijelo svjetlo, a na stražnjoj strani jedno crveno svjetlo te da na sebi moraju nositi reflektirajući prsluk, odjeću ili drugu reflektirajuću oznaku (reflektirajuću traku, oznaku, kacigu.) Također savjetujemo pješake da se prilikom kretanja kolnikom kreću lijevom stranom kolnika u smjeru kretanja te da noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti nose reflektirajući prsluk, reflektirajuću odjeću ili drugu reflektirajuću oznaku.

Također, podsjećamo vozače koji napuste mjesto događaja prometne nesreće u kojoj je nastala samo materijalna šteta, a s drugim sudionikom ne razmjene osobne podatke i ne popune i potpišu Europsko izvješće o prometnoj nesreći i sudionik kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili druge oštećene stvari vlasniku ne ostavi podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 7.000 kuna te će mu se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije od najmanje šest mjeseci i po pravomoćnom rješenju izreći će mu se tri negativna prekršajna boda.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će prilikom nadzora prometa, posebnu pozornost posvećivati upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola i opojnih sredstava, nadzoru korištenju sigurnosnog pojasa te prijevozu djece u vozilima, nadzoru mladih vozača, vozača mopeda, motocikala, traktora, bicikala te nadzoru sudionika u prometu na „osobnim prijevoznim sredstvima“.

Obzirom na povećan broj prometnih nesreća tijekom vikenda kao i na broj alkoholiziranih vozača koji sudjeluju u prometu, pojačani nadzor prometa provesti će se i tijekom narednog vikenda.
 

Priopćenja | Promet i vozila