Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Sankcionirano je 157 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda od 16. lipnja do 19. lipnja 2023. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je deset (10) prometnih nesreća, od kojih četiri s ozlijeđenim osobama u kojima je pet osoba ozlijeđeno  i šest  s materijalnom štetom. Vozači pod utjecajem alkohola evidentirani su u četiri prometne nesreće, dok mladih vozača kao počinitelja nije bilo.

Okolnosti uslijed koje je došlo do prometnih nesreća bilo je nepropisno kretanje vozila kolnikom, brzina neprimjerena uvjetima (2), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (1), nepropisno uključivanje u promet (1), nepropisno pretjecanje (1) i ostale okolnosti (3).

Sankcionirano je 157 prometnih prekršaja od čega, 32 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 25 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 33 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, četiri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, tri prekršaja upravljanja prije stjecanja prava i 11 prekršaj upravljanja neregistriranim vozilima.

Najveća koncentracija alkohola tijekom vikenda utvrđena je u subotu, 17. lipnja u 12.55 sati, u Koprivnici, u Ulici dr. Željka Selingera , kod 41-godišnjeg vozača osobnog automobila, koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 3,01 promila.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u subotu, 17. lipnja u 6.01 sati, u Kalinovcu na državnoj cesti broj 2, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 134 kilometara na sat iako je ograničenje 90 kilometara na sat.

Nadalje, dva vozača su bila uhićena, dok su dva vozača bila smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnih sredstava.
Kod četiri vozača sumnjalo se u prisutnost droga u organizmu, dva vozača su odbila preliminarno testiranje na droge, a dva vozača su prihvatila i bila pozitivna na preliminarno testiranje na droge, a nakon čega su odbili vađenje krvi i urina radi analize.
Tijekom pojačanog nadzora prometa evidentirana su dva recidivista.
Izvršen je nadzor nad 42 mlada vozača, a isti su počinili 11 prometnih prekršaja (alkohol – 4, pojas – 2, ostalo – 5).

Dana 16./17. lipnja, od 19 do 3 sata na području Policijske postaje Đurđevac provedena je akcija nadzora alkoholiziranih i mladih vozača kojom prilikom je utvrđeno 18 prekršaja, od čega pet prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Od ukupno 18 kontroliranih vozača, jedan mladi vozač zatečen je u činjenju prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadalje, od 7 sati, 17. lipnja do 7 sati, 18. lipnja na području Policijske uprave koprivničko-križevačke proveden je 24-satni nadzor alkohola i droga u cestovnom prometu. Tom prigodom izvršen je nadzor 103 vozača te su utvrđena 43 prometna prekršaja od čega 11 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i dva prekršaja vezana uz opojne droge. 
Najveća koncentracija alkohola utvrđena je dana 17. lipnja u 14.15 sati, u Jagnjedovcu, kada je 26-godišnji vozač zatečen kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,88 promila. U sklopu 24-satnog nadzora jedan mladi vozač bio je uhićen. Tijekom rečenog nadzora zabilježene su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe ozlijeđene i tri prometne nesreće s materijalnom štetom. Dvije nesreće prouzročili su vozači pod utjecajem alkohola.
 
U sklopu predstojećeg tjedna policijski službenici će prilikom nadzora prometa, pozornost posvećivati nadzoru brzine kretanja vozila, upravljanju pod utjecajem opojnih sredstava, prijevoz djece u vozilima, korištenju sigurnosnog pojasa i mobitela, kao i nadzoru vozača traktora i bicikala, pješaka te recidivista.
Obzirom na povećan broj prometnih nesreća tijekom vikenda, pojačani nadzor prometa provesti će se i tijekom narednog vikenda.
 
Apeliramo na sve sudionike u prometu na dosljedno poštivanje prometnih propisa i prometnih znakova.
 

Pisane vijesti | Promet i vozila