Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/stop.policija.jpg

Pojačani nadzor prometa provodit će se i narednog vikenda te će se posebna pozornost usmjeriti na upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda od 28. do 31. srpnja 2023. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 11 prometnih nesreća od čega šest nesreća s ozlijeđenim osobama i pet s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: brzina neprimjerena uvjetima (1), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (2), nepropisno skretanje (1), nepropisno kretanje vozila na kolniku (5) i nepropisna vožnja unatrag (2). Mladi vozači prouzročili su dvije prometne nesreće, dok su vozači pod utjecajem alkohola prouzročili četiri prometne nesreće. Nakon događanja prometne nesreće jedan počinitelj napustio je mjesto događaja te je naknadno pronađen.

Sankcionirana su 263 prometna prekršaja, od čega 16 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 111 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 15 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja te pet prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 30. srpnja u 1.40 sati u Koprivnici u Dugoj ulici, kod 28-godišnjeg vozača osobnog automobila, koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 2,56 promila. Vozač je bio uhićen.

Najveća brzina kretanja u naseljenom mjestu zabilježena je u petak, 28. srpnja u 14.09 sati, u Zagrebačkoj ulici u Sv. I. Žabnu kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 120 kilometara na sat iako je ograničenje 50 kilometara na sat.

Najveća brzina izvan naseljenog mjesta zabilježena je u nedjelju, 30. srpnja u 11.26 sati u Kalinovcu na državnoj cesti D-2, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 137 kilometara na sat iako je ograničenje 90 kilometara na sat.

Jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a dva su vozača bila uhićena. U pojačanom nadzoru tijekom vikenda u prometu je zatečen jedan recidivista.

Izvršen je nadzor 29 mladih vozača, a isti su počinili pet prometnih prekršaja (vožnja pod utjecajem alkohola - 1, prekoračenje brzine kretanja – 1, radnje vozilom – 2, nekorištenje sigurnosnog pojasa – 1).

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Već i male količine alkohola otežavaju zapažanje i usporavaju reakcije vozača.

Posebno apeliramo na mlade vozače da ne precjenjuju svoje vozačke sposobnosti, te ih podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne smiju upravljati motornim vozilima – dozvoljena koncentracija alkohola u organizmu mladog vozača je 0,00 g/kg, te da se pridržavaju prometnih pravila i prometnih znakova, posebice onih koji se odnose na ograničenja brzine kretanja i prednost prolaska.

Savjetujemo vozače da unaprijed odrede tko će upravljati vozilom i neka ta osoba ne konzumira alkohol, da ne dopuste voziti vozaču koji je pod utjecajem alkohola, da ne nagovaraju druge vozače na piće, a ako konzumiraju alkohol da osiguraju siguran smještaj do sljedećeg dana ili da za prijevoz angažiraju osobu koja nije konzumirala alkohol, kako ne bi ugrožavali sebe i druge sudionike u prometu.

U sklopu predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost posvećivati nadzoru brzine kretanja, upravljanja pod utjecajem opojnih sredstava, prijevoza djece vozilima, korištenju sigurnosnog pojasa i mobitela, kao i nadzoru vozača traktora i bicikala, mopeda i motocikala, pješaka, te recidivista.

S obzirom na povećan broj prometnih nesreća tijekom vikenda, pojačani nadzor prometa provodit će se i narednog vikenda, te će se posebna pozornost usmjeriti na upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola.

 

Pisane vijesti | Promet i vozila