Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda-biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 2,37 promila

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Sankcionirana su 232 prometna prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 9. do 12. travnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su dvije osobe ozlijeđene, od kojih je jedna osoba teško ozlijeđena, dok je druga osoba lakše ozlijeđena. Uzroci događanja prometnih nesreća tijekom vikenda bili su nepropisno kretanje kolnikom (3), nepropisno mimoilaženje i ostala greška vozača. 

Mladi vozači izazvali su dvije prometne nesreće radi nepropisnog kretanja kolnikom i ostale greške vozača. Jedan mladi vozač nesreću je prouzročio u svojstvu vozača mopeda, pri čemu moped nije bio registriran. Kod jednog mladog vozača počinitelja prometne nesreće utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su dvije prometne nesreće radi nepropisnog kretanja kolnikom koje je dovelo do slijetanja vozila sa ceste.

Sankcionirana su 232 prometna prekršaja od čega 16 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, dva prekršaja obijanja ispitivanja na prisutnost droge u organizmu,  126 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 21 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa i 11 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
Tri vozača su bila smještena u posebne prostorije policje do prestanka djelovanja opojnog sredstva, dok su dva vozača bila uhićena. Proveden je jedan žurni prekršajni postupak.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 10. travnja, u 19.43 sati, u Kalničkoj ulici u Križevcima, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 135 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 50 kilometara na sat.

Ističemo i vozača koji je u nedjelju, 11. travnja, u 11.16 sati, u Ulici braće Radića u Peterancu upravljao osobnim automobilima krećući se brzinom od 128 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila ograničena na 50 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 10. travnja u 20.25 sati, u Ulici kralja Tomislava u Đurđevcu, kod 30-godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,37 promila.

Ističemo i 31-godišnjeg vozača koji je u nedjelju, 11. travnja, u 4.30 sati, na otvorenom dijelu državne ceste broj 2 između Vlaislava i Plavšinca, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,78 promila te radi nepropisnog kretanja izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom od 11.100 kuna i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije tri mjeseca.
Tijekom pojačanog nadzora prometa nisu zatečeni recidivisti.

Nadalje, tijekom vikenda izvršen je nadzor 38 mladih vozača. Mladi vozači počinili su 13 prometnih prekršaja od čega dva prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 1, više od 1,50 g/kg - 1), četiri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj upravljanja neregistriranim mopedom, upravljanje neosiguranim mopedom, prekršaj nekorištenja zaštitne kacige, prekršaj nepropisnog prijevoza putnika na mopedu, prekršaj nepropisnog kretanja kolnikom i jedan prekršaj nenošenja vozačke dozvole.

Ističemo, mladog, 22-godišnjeg vozača koji je u nedjelju, 11. travnja, u 23.55 sati na Trgu Sv. Florijana u Križevcima, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,53 promila te radi nepropisnog kretanja kolnikom, izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom – slijetanje vozila sa ceste.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost usmjeriti na uočavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama odnosno nadzoru poštivanja brzine kretanja vozila, alkoholiziranosti vozača, poštivanju prednosti prolaska, upravljanju vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima, korištenju sigurnosnog pojasa, korištenju mobitela i sličnih uređaja koji predstavljaju distrakciju vozača.
 
Osim navedenih prekršaja, vršiti će se nadzor mladih vozača, recidivista, vozača traktora, bicikala, mopeda i motocikala.
Obzirom na najavljeno pogoršanje vremenskih uvjeta, radi kojih će kolnici biti klizavi, a vidljivost smanjenja, vozače molimo da prilagode način upravljanja svojim vozilima vremenskim prilikama i gustoći prometa te da posebnu pozornost obrate na vozače bicikala, mopeda i motocikala i pješake.
 

Priopćenja | Promet i vozila