Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda-biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 2,74 promila

Slika /ikone/alkohol formula za nesreću.jpg

Sankcionirano je 176 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 5. do 8. veljače 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je osam prometnih nesreća od čega jedna prometna nesreća s lakše ozlijeđenom osobom. Uzroci događanja prometnih nesreća bili su brzina neprimjerena uvjetima (5), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, oduzimanje prednosti prolaska i nepropisno uključivanje u promet. Vozači pod utjecajem alkohola  izazvali su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. 

Sankcionirano je 176 prometnih prekršaja od čega 16 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj odbijanja ispitivanja prisustva droge u organizmu, 96 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 22 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i sedam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Tijekom provedbe pojačanog nadzora dva vozača su bila uhićena, dok su dva vozača bila smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Provedena su dva žurna prekršajna postupka te je jedan vozač predan u zatvor u Bjelovaru radi izdržavanja izrečene mjere opreza zadržavanja u trajanju od pet dana.

Najveća brzina kretanja vozila  utvrđena je u petak, 5. veljače, u 9.05 sati, u Ulici Stjepana Radića u Budančevici, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 143 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 70  kilometara na sat.
Ističemo i vozača koji je u subotu, 6. veljače, u 14.24 sati, u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 113 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 60 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak, 5. veljače, u 16.10 sati, na raskrižju Kolodvorske ulice s Ulicom Ante Starčevića u Koprivnici kod 22-godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,74 promila i tom prilikom, radi nepropisnog uključivanja u promet, izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Tijekom pojačanog nadzora vikendom izvršen je nadzor 48 mladih vozača. Mladi vozači počinili su sedam prometnih prekršaja od čega tri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (0,00 – 0,50 g/kg – 1, 0,50 – 1,00 g/kg – 2), dva prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj upravljanja vozilom za koje je istekla registracija, prekršaj ne nošenja vozačke dozvole i jedan prekršaj ne nošenja osobne iskaznice.
Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača utvrđena je u nedjelju, 7. veljače, u 21.10 sati, u Ulici Franje Markovića u Križevcima kod 21-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,90 promila.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će prilikom nadzora prometa, pozornost usmjeriti na uočavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama odnosno nadzoru poštivanja brzine kretanja vozila, alkoholiziranosti vozača, poštivanju prednosti prolaska, korištenju sigurnosnog pojasa, korištenju mobitela i sličnih uređaja, kao i nadzoru mladih vozača, recidivista te vozača traktora i bicikala.

Kako će tijekom tjedna kolnici biti mokri i klizavi, vozačima savjetujemo da u tim uvjetima smanje brzinu kretanja vozila i povećaju međusobni razmak, poštuju prednost prolaska i ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.
Ukazujemo na obvezu vozača i svih putnika da koriste sigurnosne pojaseve, te na prijevoz djece u odgovarajućim dječjim autosjedalicama uz obavezno korištenje sigurnosnog pojasa. Vozače svih vrsta vozila i pješake molimo da prilikom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele.   
Za poseban oprez molimo mlade vozače, ali i vozače starije životne dobi, posebice prilikom vršenja radnji vozilom u prometu i prometovanja raskrižjima.
 

Priopćenja | Promet i vozila