Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - Biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 2,77 promila

Slika /ikone/Stop policija1.jpg

Tijekom vikenda ukupno je utvrđeno 240 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 31. siječnja do 3. veljače, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su tri prometne nesreće od kojih jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. Greške vozača koje su dovele do događanja prometnih nesreća bile su vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (1) i nepropisno kretanje kolnikom (2). Sve navedene prometne nesreće izazvali su vozači pod utjecajem alkohola.

Tijekom vikenda ukupno je utvrđeno 240 prometnih prekršaja od kojih 22 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 140 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 34 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 12 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 1.veljače, u 16.36 sati na državnoj cesti broj 41 u Ulici Stjepana Radića u Reki, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 116 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 70 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 2. veljače, u 15.15 sati u Podravskoj ulici u Torčecu, kod 47 - godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,77 promila.

Ističemo i događanje prometne nesreće s materijalnom štetom (sudar prilikom vožnje u slijedu radi vožnje na nedovoljnoj udaljenosti), koju je u subotu, 1. veljače, u 18.20 sati na raskrižju Starogradske ulice u Koprivnici (raskrižje s kružnim tokom prometa) izazvao 59 - godišnji vozač osobnog automobila pod utjecajem od 2,41 promil. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.  

U petak, 31. siječnja, u 18.55 sati, na gore navedenom raskrižju, 82 - godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,50 promila i izazvao prometnu nesreću u kojoj je lakše ozlijeđen (zbog nepropisnog kretanja slijetanje automobila na središnji dio kružnog toka i udara prednjeg dijela vozila u stup javne rasvjete).  
Tijekom provedbe pojačanog nadzora pet mladih vozača sankcionirano je radi upravljanja vozilima za vrijeme kada u organizmu imaju alkohola (0,0 do 0,50 g/kg – 3, 0,50 do 1,00 g/kg – 2). 
Najveći alkohol kod mladih vozača utvrđen je u nedjelju, 2. veljače, u 4.05 sati na Trgu J. J. Strossmayera u Križevcima kod 22 - godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 0,87 promila upravljao osobnim automobilom. Mladi vozači sankcionirani su i zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa (2), nepoštivanje prometnog znaka (1), nepropisnog korištenja mobitela (1), prekoračenja brzine kretanja (1) i  prijevoza više osoba nego što je upisano u prometnoj dozvoli (1).

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Ponovno podsjećamo vozače da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića uvelike povećava mogućnost izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u istima. Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila na mokrim kolnicima, pri nailasku za zavoje, prijevoje, mostove, i pješačke prijelaze, povećaju razmak u odnosu na vozilo ispred, da se kreću sredinom prometne trake te da prate prometnu signalizaciju i događaje na prometnici i postupaju sukladno njima.
Na građane, posebice građane mlađe životne dobi, apeliramo da ne upravljaju motornim vozilima ukoliko ne posjeduju vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije, a na sve osobe koje imaju zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom ili im je rješenjem ukinuta vozačka dozvola molimo da za vrijeme trajanja ovih mjera ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.
Podsjećamo da se vozači trebaju kretati sredinom desne strane kolnika te da prilikom mimoilaženja s drugim vozilom moraju osigurati dovoljan razmak između vozila. Naglašavamo da je nužno poštivati postojeća ograničenja brzine kretanja odnosno da je brzinu potrebno uskladiti s karakteristikama ceste (zavoj, raskrižje i dr.), prometnom signalizacijom, vremenskim uvjetima, stanju prometnice (klizav kolnik), vidljivošću i preglednošću ceste.

Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora.
Ističemo da vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno. Vozači koji se iz dvorišta, parkirališnih mjesta ili drugih površina uključuju u promet, dužni su propustiti sva vozila koja se kreću prometnicom na koju se uključuju.
Vozače koji imaju namjeru skrenuti, uključivati se u promet, kretati se vožnjom unatrag, obilaziti ili pretjecati druga vozilo ispred sebe, molimo da se uvjere da rečene radnje mogu sigurno izvesti. Ističemo da je prilikom vožnje unatrag potrebno uključiti sva četiri pokazivača smjera, a prije prolaska kroz raskrižje potrebno se pravovremeno prestrojiti u odgovarajuću prometnu traku.
Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.
Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

 

Pisane vijesti | Promet i vozila