Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - Biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 3,09 promila

Slika /ikone/policija.jpg

Tijekom vikenda sankcionirano je 235 prometnih prekršaja od kojih 30 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola


Foto: Ilustracija
 

Tijekom vikenda, od 1. do 4. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće od kojih jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. 

Prometne nesreće su zabilježene zbog nepropisnog kretanja kolnikom i neprilagođene brzine. Obje zabilježene prometne nesreće izazvali su vozači pod utjecajem alkohola, od čega je prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao mladi vozač pod utjecajem alkohola. 

Tijekom vikenda sankcionirano je 235 prometnih prekršaja od kojih 30 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 97 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 26 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i osam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora tri vozača su bila smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Uhićena su bila dva vozača. Protiv jednog vozača proveden je žurni prekršajni postupak, dok će se protiv jednoh uhićenog u jutarnjim satima, danas, 4. ožujka, provesti žurni prekršajni postupak. Na izdržavanje izrečene kazne zatvora predan je jedan vozač.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 3. ožujka, u 18.30 sati u Đurđevcu u Ulici Antuna Radića, kada je 50 - godišnji vozač upravljao biciklom  pod utjecajem alkohola od 3,09 promila.  

Najveća koncentracija alkohola kod vozača motornog vozila zabilježena je u ponedjeljak, 4. ožujka, u 0.30 sati u Ulici kralja Tomislava u Svetom Ivanu Žabno kada je 41 - godišnji vozač  upravljao osobnim automobilom, prije stjecanja prava, pod utjecajem alkohola od 2,48 promila. Vozač je uhićen i slijedi provođenje žurnog prekršajnog postupka.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 3. ožujka, u 13.09 sati, na državnoj cesti broj 2, u Koprivničkoj ulici u Glogovcu kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 115 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 60 kilometara na sat.

Pod utjecajem alkohola tijekom vikenda zatečeno je pet mladih vozača (do 0,50 g/kg – 3, 1,00 do 1,50 g/kg – 2). Najveća koncentracija alkohola, kod mladih vozača utvrđena je u subotu, 2. ožujka, u 3.17 sati u Ulici Frana Galovića u Koprivnici kada je 23 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,30 promila. Mladi vozači sankcionirani su i radi nekorištenja sigurnosnog pojasa (4) i prekoračenja dopuštenih brzina kretanja (2).

Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su dva recidivista, pri čemu su isti počinili dva prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i jedan prekršaj upravljanja vozilima prije stjecanja prava na upravljanje. 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića radi negativnog utjecaja alkohola na vozačke sposobnosti (sporije uočavanje opasnosti i sporije vrijeme reagiranja), uvelike se povećava rizik izazivanja prometnih nesreća. Savjetujemo stoga svim vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koristeusluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića. Opetovano molimo sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja, u naseljima i van naselja,  izražene prometnim znakovima i pravilima.

Naglašavamo da vozači moraju smanjiti brzinu kretanja svog vozila tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta (kiše, magle i dr.) uslijed kojih su kolnici mokri i klizavi, te da se moraju smanjenom brzinom kretanja približavati raskrižjima, obilježenim pješačkim prijelazima, zavojima, mostovima, nadvožnjacima i dr. Ujedno, vozači moraju brzinu kretanja svog vozila prilagoditi gustoći prometa i postavljenim prometnim znakovima, kako bi se pravovremeno mogli sigurno zaustaviti i postupiti po značenju prometnog znaka.  Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj. Za povećan oprez, poglavito prilikom kretanja kroz raskrižja, skretanja i uključivanja u promet molimo vozače starije životne dobi. Vozače svih vrsta vozila podsjećamo da se, prije nego što započnu izvršavati neku od radnji vozilom u prometu kao što su skretanje, uključivanje u promet, pretjecanje, vožnja unatrag i drugo uvjere da radnju mogu izvršiti na siguran način i da pritom neće ugroziti ostale vozače i pješake.

Vozače podsjećamo da se trebaju kretati sredinom prometne trake, kako ne bi došlo do zahvaćanja bankine i slijetanja ili prelaska vozila na suprotni prometni trak i udara u drugo vozilo. Vozače također molimo da ne „sijeku zavoje“.  

Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora. Ujedno, vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno. 

Vozače bicikala podsjećamo da su noću i za vrijeme smanjene vidljivosti dužni koristiti reflektirajuću biciklističku odjeću, prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku, a pješake da su dužni koristiti  izvor svjetlosti ili reflektirajuću materiju. Ujedno bicikliste i pješake podsjećamo na obavezno kretanje nogostupom odnosno biciklističkim stazama, te naglašavamo da nije dozvoljeno „voziti bicikl“ preko obilježenog pješačkog prijelaza.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice. Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

 



Stranica