Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - Biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 3,09 promila

Slika /ikone/policija.jpg

Tijekom vikenda sankcionirano je 206 prometnih prekršaja od čega 23 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 92 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 35 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 10 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.


Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 1. do 4. veljače, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće od kojih jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Prometne nesreće su zabilježene zbog nepropisnog mimoilaženja, nepropisnog uključivanja u promet i vožnje na nedovoljnoj udaljenosti. Mladi vozač pod utjecajem alkohola izazvao je prometnu nesreću u kojoj je sam lakše ozlijeđen. 

Tijekom vikenda sankcionirano je 206 prometnih prekršaja od čega 23 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 92 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 35 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 10 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Uhićena su bila dva vozača, a protiv jednog vozača proveden je žurni prekršajni postupak.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 2. veljače, u 23.06 sati u Ulici Grkinska u Đurđevcu kada je 40 - godišnji vozač  upravljao biciklom  pod utjecajem alkohola od 3,09 promila.   

Najveća koncentracija alkohola kod vozača motornih vozila zabilježena je u subotu, 2. veljače, oko 18 sati u Kolodvorskoj ulici u Koprivnici kod 45 - godišnjeg vozača koji je upravljao teretnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,91 promila. Vozač je bio uhićen, te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak u kojem je proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 9400 kuna i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije dva mjeseca. 

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 2. veljače, u 2.25 sati, na državnoj cesti broj 28, u Kuštanima kada je 27 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 126 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat.   

Pod utjecajem alkohola tijekom vikenda zatečena su tri mlada vozača (do 0,50 g/kg – 1, 0,50 do 1,00 – 1, 1,00 do 1,50 g/kg – 1). Najveća koncentracija alkohola, kod mladih vozača utvrđena je u subotu, 2. veljače, u 5 sati na otvorenom dijelu državne ceste broj 2 Virje – Đurđevac, kada je 21 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,30 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću u kojoj je sam lakše ozlijeđen.

Ističemo i da su tijekom vikenda mladi vozači bili su sankcionirani i radi nekorištenja sigurnosnog pojasa (5) i nepropisnog korištenja mobitela (1). U činjenju prometnih prekršaja tijekom vikenda policijski službenici su zatekli dva recidivista koji su počinili dva prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Nakon konzumacije alkoholnih pića odnosno apsorpcijom alkohola u organizam, vozači precjenjuju svoje vozačke sposobnosti iako dolazi do usporavanja prilikom uočavanja događaja i vremena reagiranja na novonastalu situaciju u prometu, uslijed čega se povećava rizik nastanka prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Stoga, sve vozače, ponovno, molimo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koristeusluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da vozilom upravlja osoba koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića (tzv. dogovorni vozač).

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj.

Vozače svih vrsta vozila podsjećamo da se, prije nego što započnu izvršavati neku od radnji vozilom u prometu kao što su skretanje, uključivanje u promet, pretjecanje, vožnja unatrag i drugo uvjere da radnju mogu izvršiti na siguran način i da pritom neće ugroziti ostale vozače i pješake. Prilikom vožnje unatrag vozači moraju na vozilu upaliti sva četiri pokazivača smjera. Za povećan oprez, poglavito prilikom kretanja kroz raskrižja, skretanja i uključivanja u promet molimo vozače starije životne dobi. Vozače bicikala podsjećamo da su noću i za vrijeme smanjene vidljivosti dužni koristiti reflektirajuću biciklističku odjelu, prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku, a pješake da su dužni koristiti  izvor svjetlosti ili reflektirajuću materiju. Ujedno bicikliste i pješake podsjećamo na obavezno kretanje nogostupom odnosno biciklističkim stazama, te naglašavamo da nije dozvoljeno „voziti bicikl“ preko obilježenog pješačkog prijelaza.

Opetovano molimo sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima. Naglašavamo da vozači moraju smanjiti brzinu kretanja svog vozila tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta (kiše, snijega, magle) te mokrih i klizavih kolnika, te da se moraju smanjenom brzinom kretanja se približavati raskrižjima, zavojima, mostovima, nadvožnjacima i dr. Ujedno, vozači moraju brzinu kretanja svog vozila prilagoditi gustoći prometa i postavljenim prometnim znakovima, kako bi se u slučaju potrebno mogli sigurno zaustaviti i postupiti po značenju prometnog znaka.  

Vozače i pješake molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „STOP“ i crvenog svjetla semafora. Ujedno, vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno.  Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas. Djecu se u automobilima mora prevoziti uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica. Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.


Stranica