Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - sankcionirana 154 prometna prekršaja

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Tijekom vikenda izvršen je nadzor 320 vozača te su sankcionirana 154 prometna prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 7. do 10. siječnja 2022. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće s materijalnom štetom.
 
Okolnosti koje su dovele do prometnih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska (2), nepropisno kretanje vozilom po kolniku i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti. Vozač pod utjecajem alkohola izazvao je jednu prometnu nesreću.
 
Tijekom vikenda izvršen je nadzor 320 vozača te su sankcionirana 154 prometna prekršaja od čega 10 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 65 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 28 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i osam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
Jedan vozač je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak.
 
Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 8. siječnja, u 00.41 sat, u Kenđelovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 131 kilometar na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 70 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak, 7. siječnja, u 22.50 sati, na otvorenom dijelu županijske ceste Rasinja - Kuzminec, kod 53-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 1,82 promila upravljao osobnim automobilom i pritom radi nepropisnog kretanja kolnikom izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je ujedno upravljao osobnim automobilom za vrijeme kada mu je vozačka dozvola oduzeta radi neodazivanja izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu. Vozač je bio uhićen te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak u kojem je proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom od 18.000 kuna i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije osam mjeseci.
Zatečen je jedan recidivista koji je počinio prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Nadalje, zvršen je nadzor 60 mladih vozača. Mladi vozači su počinili šest prometnih prekršaja od čega tri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj nepoštivanja značenja prometnog znaka i prekršaj upravljanja vozilom neprilagođenom brzinom.

Dobro je podsjetiti

Opetovano skrećemo pozornost vozačima motornih vozila na prilagodbu brzine kretanja vozila karakteristikama i stanju kolnika, gustoći prometa i vremenskim uvjetima, na održavanje sigurnosnog razmaka između vozila, poštivanje prednosti prolaska te oprez prilikom vršenja radnji vozilom u prometu.

Zasebno ističemo važnost ne upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića, nekorištenja mobitela i sličnih uređaja za vrijeme vožnje te korištenje sigurnosnih pojaseva od strane svih osoba u vozilu i pravilan prijevoz djece u odgovarajućim dječjim sjedalicama.

Kako tijekom tjedna postoji mogućnost snježnih oborina i mraza, vozače podsjećamo da, osim što trebaju smanjiti brzinu kretanja svojih vozila i povećati međusobni razmak, sa svih staklenih površina (prednjeg, stražnjeg i bočnih stakala), vanjskih ogledala i svjetala na vozilima moraju očistiti snijeg i led. Posebno ističemo obavezu vozača da sa krovova teretnih i priključnih vozila očiste snijeg, led ili vodu kako ne bi padali na kolnik ili na druga vozila i predstavljali opasnost za ostale sudionike u prometu.

Također podsjećamo na obavezu korištenja zimske opreme tijekom nastupa zimskih uvjeta na cestama, kao i da je na državnoj cesti broj 2, tzv. Podravskoj magistrali, obavezno korištenje zimske opreme od 15. studenog 2021. do 15. travnja 2022. godine.
 

Priopćenja | Promet i vozila