Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - sankcionirano 139 prometnih prekršaja

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Sankcionirano je 139 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda od 8. do 11. srpnja 2022. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom, dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i tri prometne nesreće s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama jedna je osoba smrtno stradala, jedna je teško ozlijeđena, a jedna lakše.
 
Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (5) i nepropisna vožnja unatrag (1).  Vozači pod utjecajem alkohola nisu izazvali prometne nesreće, dok je jedan mladi vozač evidentirani kao počinitelji jedne  prometne nesreće.
 
Sankcionirano je 139 prometnih prekršaja od čega 13 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 75 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 15 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja nepropisnog korištenja mobitela i tri prekršaja upravlja vozilom za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.
 
Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 9. srpnja 2022. godine u 20 sati u Ivancu Križevačkom, kod 42-godišnjeg vozača osobnog automobila, koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 2,78 promila. Vozač je bio uhićen.
 
Najveća brzina kretanja zabilježena je u subotu, 9. srpnja 2022. godine u 14.56 sati, u Budančevici u Ulici Stjepana Radića, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 117 kilometara na sat iako je ograničenje 70 kilometara na sat.
 
Tri vozača su bila uhićena, spram jednog je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je istome izrečeno zadržavanje u zatvoru. Također, tijekom vikenda u prometu je zatečeno pet recidivista.

Nadalje, izvršen je nadzor 35 mladih vozača, a isti su počinili četiri prometna prekršaja (vožnja pod utjecajem alkohola – 2, radnje vozilom u prometu – 1, vožnja za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom – 1).
 
Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost posvećivati nadzoru brzine kretanja vozila, upravljanja pod utjecajem opojnih sredstava, prijevoza djece vozilima, korištenju sigurnosnog pojasa i mobitela, kao i nadzoru vozača mopeda, motocikala, traktora i bicikala te recidivista.
 
Dobro je podsjetiti
 
Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila. Ističemo da je potrebno poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu.
 
Naglašavamo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima, a prije vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.
 
Prilikom vožnje u slijedu nužno je povećati razmak između vozila, dok je vozilo potrebno držati na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika, kako bi se izbjeglo zahvaćanje bankine i slijetanje vozila s kolnika. U zavoju i na ravnom cestovnom potezu vozilom ne prelazite na suprotni kolnički trak, obzirom da postoji velika vjerojatnost od događanja prometne nesreće.
 
Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.
 
Apeliramo na sve sudionike u prometu na dosljedno poštivanje prometnih propisa i prometnih znakova.
 

Priopćenja | Promet i vozila