Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - sankcionirano je 248 prometnih prekršaja

Slika /ikone/Promet.jpg

Pozivamo sve sudionike u prometu na pojačan oprez te poštivanje prometnih propisa s ciljem smanjenja stradavanja sudionika u prometu te podizanja razine sigurnosti prometa na cestama

Foto: Ilustracija

Tijekom produženog vikenda od 27. do 31. svibnja 2022. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća od čega četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba zadobila teške, a tri osobe zadobile su lake ozljede.
 
Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: oduzimanje prednosti prolaska (1), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (1), brzina neprimjerena uvjetima (2), nepropisno pretjecanje (1) i nepropisno kretanje (1). Dvije prometne nesreće izazvali su vozači pod utjecajem alkohola.
 
Sankcionirano je 248 prometnih prekršaja od čega 20 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 162 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 17 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, pet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i šest prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom.
 
Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 28. svibnja 2022.g. u 22.50 sati u Starogradskoj ulici u Reki, kod 39-godišnjeg vozača bicikla, koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 2,32 promila.
 
Najveća brzina kretanja vozila evidentirana je u petak, 27. svibnja 2022.g. u 14 sati u Bukovju Križevačkom, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 112 kilometara na sat iako je ograničenje 50 kilometara na sat.
 
Dva vozača bila su uhićena, spram jednog je proveden žurni prekršajni postupak, dok je jedan vozač bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa izvršen je nadzor 34 mlada vozača, a koji su počinili sedam prometnih prekršaja.
 
Na području Policijske postaje Križevci jučer, 30. svibnja 2022. godine, od 9 do 15 sati provedena je akcija nadzora brzine kretanja i nadzora mopeda i motocikala. Ukupno je kontrolirano 18 vozača, te su utvrđena 42 prekršaja od čega 35 prekršaja usmjerenih na brzinu kretanja, dok vozači mopeda i motocikala nisu zatečeni u činjenju prometnih prekršaja.
 
Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost posvećivati nadzoru brzine kretanja, upravljanja pod utjecajem opojnih sredstava, prijevoza djece u vozilima, korištenju sigurnosnog pojasa i mobitela, kao i nadzoru vozača mopeda, motocikala, traktora i bicikala te recidivista.
 
Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila. Ističemo da je potrebno poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu. Naglašavamo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima, a prije vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.
 
Pozivamo sve sudionike u prometu na pojačan oprez te poštivanje prometnih propisa s ciljem smanjenja stradavanja sudionika u prometu te podizanja razine sigurnosti prometa na cestama.

Priopćenja | Promet i vozila