Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda: Upravljao biciklom s 2,79 promila

Slika /PU_KK/Vijesti/VoziloRotacija2.JPG

Sankcionirano je 127 prometnih prekršaja od čega 18 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 34 prekoračenja dopuštenih brzina, 22 nekorištenja sigurnosnog pojasa i pet nepropisnih korištenja mobitela.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 23. do 25. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće, od čega jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina i nepropisno obilaženje. Vozač pod utjecajem alkohola, recidivista, izazvao je jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Sankcionirano je 127 prometnih prekršaja od čega 18 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 34 prekoračenja dopuštenih brzina, 22 nekorištenja sigurnosnog pojasa i pet nepropisnih korištenja mobitela.

U posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva smještena su bila dva vozača, dok ih je šest uhićeno. Provedena su dva žurna prekršajna postupka.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak, 23. studenoga, u 16.40 sati u Ulici Širovice u Starigradu kada je 56 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,79 promila.

Kod vozača motornih vozila najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 24. studenoga, u 1 sat na državnoj cesti DC 28 u Kuštanima, kada je 41 - godišnji vozač, prije stjecanja prava na upravljanje, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,97 promila. Vozač je bio uhićen.

Najveća brzina utvrđena je u subotu, 24. studenoga, u 11 sati u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom (DC 41), kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 101 kilometar na sat, iako je 28 brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

Pod utjecajem alkohola tijekom vikenda zatečen je jedan mladi vozač, a jedan se odbio podvrći ispitivanju prisutnosti droga u organizmu.

Ističemo da je tijekom vikenda jedan mladi vozači sankcioniran i poradi nepropisnog korištenja mobitela.

U činjenju prometnih prekršaja tijekom vikenda zatečeno je šest recidivista koji su počinili devet prometnih prekršaja (šest upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i tri upravljanja  vozilima prije stjecanja prava.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Obzirom na nepovoljne vremenske prilike, kišu, susnježicu i maglu, uslijed čega su kolnici mokri i klizavi a vidljivost smanjena, molimo sve sudionike u prometu za povećan oprez, poštivanje prometnih propisa i međusobno uvažavanje.

Opetovano molimo sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, te im savjetujemo da brzinu kretanja svog vozila prilagode stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti odnosno da smanje brzinu kretanja svojih vozila noću, za vrijeme kišne, snijega i magle, kada su kolnici mokri i klizavi, kada se približavaju zavoju, prijevoju, raskrižja, pješačkim prijelazima i drugo.

Vozače podsjećamo da se, prije nego što započnu izvršavati neku od radnji vozilom u prometu kao što su uključivanje u promet, obilaženje, pretjecanje, vožnja unatrag i drugo uvjere da radnju mogu izvršiti na siguran način i da pritom neće ugroziti ostale vozače i pješake. Prilikom vožnje unatrag vozači moraju na vozilu upaliti sva četiri pokazivača smjera.

Kako alkohol negativno utječe na vozačke sposobnosti i povećava rizik od događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba, na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da vozilom upravlja osoba koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića (tzv. dogovorni vozač).

Vozače svih vrsta vozila i pješake molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „STOP“ i crvenog svjetla semafora. Vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Za poseban oprez, poglavito prilikom kretanja kroz raskrižja i uključivanja u prometu molimo vozače starije životne dobi.

Sve vozače podsjećamo da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika kako ne bi zahvatili bankinu i sletjeli vozilom sa ceste odnosno na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije kako ne bi vozilima prešli na suprotni prometni trak i udarili u vozilo koje im dolazi u susret. Također, prilikom mimoilaženja vozači moraju ostaviti dovoljan razmak između svog vozila i vozila s kojim se mimoilaze.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

Pješake i vozače bicikala podsjećamo da od sumraka do svanuća kao i za vrijeme magle i padalina moraju biti označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti odnosno reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom materijom, te da se kreću površinama njima namijenjenim. 


Stranica