Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda-vozač osobnog automobila upravljao pod utjecajem alkohola od 2,73 promila

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Tijekom vikenda sankcionirano je 139 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 8. do 11. siječnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 10 prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su ozlijeđene dvije osobe.

Uzroci događanja prometnih nesreća bili su brzina neprimjerena uvjetima (5), nepropisno kretanje kolnikom, nepropisno pretjecanje, nepropisno uključivanje u promet, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nemarno postupanje s vozilom. Vozač pod utjecajem alkohola izazvao je prometnu nesreću s materijalnom štetom, dok su mladi vozači izazvali dvije prometne nesreće od čega jednu nesreću s ozlijeđenom osobom.

Tijekom vikenda sankcionirano je 139 prometnih prekršaja od čega četiri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, dva prekršaja odbijanja ispitivanja prisutnosti droge u organizmu, 76 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 15 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i četiri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 10. siječnja, u 11.34 sati, na državnoj cesti broj 2, u Borovljanima, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 119 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 60 kilometara na sat.  

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 9. siječnja, u 17 sati, na županijskoj ceste između mjesta Hlebine i Delovi, kod 26-godišnjeg vozača koji je, prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima B kategorije, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,73 promila. Vozač je radi nepropisnog kretanja izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom te je bio smješten u posebnu prostoriju policije do otrježnjenja.

Ističemo i mladog 42-godišnjeg vozača koji je u nedjelju, 10. siječnja, u 1.40 sati na Zaobilaznoj cesti u Koprivnici upravljao teretnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,24 promila te se nije htio zaustaviti na znak policijskog službenika. Vozač je uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kanom u iznosu 15.600 kuna i izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije sedam mjeseci.
Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečeni je jedan recidivista.

Nadalje, izvršen je nadzor 22 mlada vozača. Mladi vozači počinili su 11 prometnih prekršaja od čega tri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja upravljanja vozilima neprimjerenom  brzinom, prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, upravljanja neregistriranim vozilom, upravljanje vozilom za vrijeme kada je vozačka dozvola oduzeta, prekršaj odbijanja ispitivanja prisutnosti droga u organizmu, prekršaj vožnje bez upaljenih svjetala na vozilu i prekršaj upravljanja vozilom za koje nije sklopljena polica obveznog osiguranja u prometu.

Tijekom tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost usmjeriti na uočavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama odnosno nadzoru poštivanja brzine kretanja vozila, alkoholiziranosti vozača, poštivanju prednosti prolaska, korištenju sigurnosnog pojasa, korištenju mobitela i sličnih uređaja, kao i nadzoru mladih vozača, recidivista te vozača traktora i bicikala. Pozornost će se obratiti i na korištenje zimske opreme.

Apeliramo na vozače da, radi vremenskih uvjeta uslijed kojih su kolnici mokri i klizavi, a vidljivost i preglednost nedostatne, smanje brzinu kretanja svojih vozila, povećaju međusobni razmak, ne ulijeću u „škare“, ne pretječu na nepreglednim mjestima, poštuju prednost prolaska i da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkohola. Na vozače bicikala apeliramo da budu označeni reflektirajućom odjećom, prslukom ili drugom reflektirajućom oznakom, da koriste biciklističke staze i da upale svjetla na biciklima, a na pješake da koriste reflektirajuću materiju ili izvor svjetlosti i nogostupe.
 

Priopćenja | Promet i vozila