Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - Vozač osobnog automobila upravljao pod utjecajem alkohola od 3,27 promila

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Tijekom vikenda ukupno je utvrđeno 228 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 28. veljače do 2. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća od kojih četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene.
Greške vozača koje su dovele do događanja prometnih nesreća bile su nepropisno kretanje kolnikom (2), brzina neprimjerena uvjetima (2), oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno uključivanje u promet i izlazak iz vozila u pokretu. 

Jedan putnik na prednjem sjedalu osobnog automobila pod utjecajem alkohola izazvao je, radi izlaska iz vozila u pokretu, prometnu nesreću u kojoj je zadobio lakše tjelesne ozljede. Jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao je mladi vozač radi  neprimjerene brzine.
Tijekom vikenda ukupno je utvrđeno 228 prometnih prekršaja od kojih 28 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 86 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 40 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 23 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora pet vozača je bilo uhićeno, a četiri vozača su bila smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Provedena su tri žurna prekršajna postupka, a jedan vozač je predan u zatvor u Bjelovaru.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 29.veljače, u 10.01 sati na državnoj cesti broj 41, u Velikoj Mučnoj, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 114 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak, 28. veljače, u 21 sat, u Ulici Brezov most u Kloštru Vojakovačkom, kod 35 - godišnjeg vozača koji je za vrijeme trajanja izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije, upravljao osobnim automobilom, za koje je isteklo važenje prometne dozvole i tehničkog pregleda, pod utjecajem alkohola od 3,27 promila. Vozač je bio uhićen, te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak u kojem mu je određeno zadržavanje u trajanju od 15 dana. Po završetku žurnog prekršajnog postupka vozač je predan u zatvor u Bjelovaru.

Ističemo i zaticanje 47 - godišnjeg vozača, koji je u nedjelju, 1. ožujka, u 2 sata, u Ulici Antuna Nemčića u Koprivnici zatečen kako za vrijeme trajanja izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,13 promila. Ujedno je utvrđen i prekršaj isteka važenja vozačke dozvole.  Vozač je bio uhićen te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom od 36.000 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije 12 mjeseci.

Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su tri recidivista koji su počinili pet prekršaja od kojih dva prekršaja upravljanja osobnim automobilima za vrijeme trajanja izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije i tri prekršaja upravljanja osobnim automobilima za vrijeme kada su u organizmu imali alkohola.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora tri mlada vozača sankcionirana su zbog  upravljanja vozilima za vrijeme kada u organizmu imaju alkohola (0,0 do 0,50 g/kg – 1, 1,00 do 1,50 g/kg – 2). 

U petak, 29. veljače, u 11.50 sati, u Ulici Frana Galovića u Koprivnici zatečen je 21-godišnji, mladi vozač kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,41 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Ističemo i zaticanje 23 - godišnjeg, mladog vozača, u nedjelju, 1. ožujka, u 5 sati, u Koruškoj ulici u Križevcima, kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,21 promil. Vozač je bio uhićen. Mladi vozači sankcionirani su i zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa (3), prekoračenja najveće dopuštene brzine kretanja (1) i nepoštivanja prometnog znaka (2).
Tijekom vikenda, u noći sa subote na nedjelju, na području Policijske postaje Đurđevac bio je angažiran Mobilni tim Policijske uprave, koji je tom prilikom izvršio nadzor 25 vozača i pritom utvrdio 11 prometnih prekršaja od kojih šest prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, tri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj nepropisnog kretanja kolnikom i prekršaj ne postupanja po naredbi policijskog službenika. U posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva bila su smještena dva vozača.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Naglašavamo da je nužno poštivati postojeća ograničenja brzine kretanja odnosno da je brzinu potrebno uskladiti s karakteristikama ceste (zavoj, raskrižje i dr.), prometnom signalizacijom, stanju prometnice (klizav kolnik, oštećen kolnik), vidljivošću i preglednošću ceste te atmosferskim prilikama (kiša, jak vjetar).
 
Vozačima, kako motornih vozila, tako i bicikala, savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila na mokrim kolnicima, pri nailasku na zavoje, prijevoje, mostove i pješačke prijelaze, povećaju razmak u odnosu na vozilo ispred, da se kreću sredinom prometne trake te da prate prometnu signalizaciju i događaje na prometnici i postupaju sukladno njima.
 
Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora.

Ističemo da vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno. Vozači koji se iz dvorišta, parkirališnih mjesta ili drugih površina uključuju u promet, dužni su propustiti sva vozila koja se kreću prometnicom na koju se uključuju.
Vozače koji imaju namjeru skrenuti, uključivati se u promet, kretati se vožnjom unatrag, obilaziti ili pretjecati druga vozilo ispred sebe, parkirati svoje vozilo i drugo, molimo da se uvjere da rečene radnje mogu sigurno izvesti. Ističemo da je prilikom vožnje unatrag potrebno uključiti sva četiri pokazivača smjera, a prije prolaska kroz raskrižje potrebno se pravovremeno prestrojiti u odgovarajuću prometnu traku.

Podsjećamo da se automobilima treba kretati sredinom desne strane kolnika te da se prilikom mimoilaženja s drugim vozilom mora osigurati dovoljan razmak između vozila. Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene odgovarajuće autosjedalice.
Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.
 
Vozače bicikala podsjećamo da su za vrijeme trajanja smanjene vidljivosti uslijed atmosferskih prilika i noću dužni obavezno koristiti reflektirajuću biciklističku odjeću ili reflektirajuće prsluke ili reflektirajuće oznake te upaliti svjetla na biciklima. Istovremeno, pješake podsjećamo na obavezno korištenje reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti u rečenim uvjetima. Ističemo i važnost korištenja postojećih biciklističkih staza ili traka odnosno nogostupa.

Iako još nisu idealni uvjeti za vožnju mopeda i motocikala, posebice obzirom na hladnoću kolnika i činjenicu da su pneumatici na mopedima i motociklima namijenjeni za vožnju na kolniku veće temperature, apeliramo na građane da ne upravljaju ovim kategorijama vozila ukoliko ne posjeduju vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije, da poštuju prometne propise i znakove, a posebice one koji se odnose na ograničenje brzine kretanja vozila, pretjecanje, obilaženje, poštivanje prednosti prolaska, nekonzumaciju alkoholnih pića i korištenje homologirane zaštitne motociklističke kacige, tehničku ispravnost i registraciju mopeda i motocikala te ispravno postavljanje registarske pločice.

Vozače motornih vozila molimo da obrate pozornost na vozače mopeda, motocikala i bicikala te da u njihovoj blizini budu oprezni, da poštuju njihovo pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja (ukoliko ih imaju sukladno postavljenoj prometnoj signalizaciji), kao i da prilikom skretanja obavezno provjere tzv. „mrtvi kut“.

 

Priopćenja | Promet i vozila