Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,67 promila

Slika /ikone/alkohol formula za nesreću.jpg

Tijekom vikenda utvrđeno 99 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Od 24. do 27. lipnja 2022. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke evidentirano je devet prometnih nesreća od čega četiri s  ozlijeđenim osobama i pet s materijalnom štetom. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su četiri prometne nesreće, a mladi vozač jednu prometnu nesreću.

Utvrđeno je 99 prometnih prekršaja od čega 16 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 28 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 14 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, tri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela i prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 25. lipnja, u 1.20 sati u Koprivničkom Ivancu, kod 59-godišnjeg vozača bicikla, a iznosila je 2,67 promila.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u petak, 24. lipnja, u 14.25 sati, u Svetom Ivanu Žabno, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 115 kilometara na sat iako je ograničenje 50 kilometara na sat.

Tijekom vikenda tri vozača su uhićena, a žurnih prekršajnih postupaka nije bilo.

Izvršen je nadzor 30 mladih vozača. Mladi vozači počinili su tri prometna prekršaja od čega prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj nepropisnog korištenja mobitela i prekršaj nepoštivanja prometnog znaka.   
          
Nadalje, 24./25. lipnja, od 18 do 2 sata, na području Policijske postaje Koprivnica provedena je akcija pojačanog nadzora mladih vozača, alkoholiziranih vozača te vozača mopeda i motocikla. U akciji je ukupno kontrolirano sedam vozača i četiri putnika, od čega tri vozača bicikla te četiri vozača osobnih automobila. Iz prometa su isključena četiri vozača, oduzete su dvije vozačke dozvole, a jedan vozač je bio uhićen. Ukupno je alkotestirano sedam vozača od čega su kod četiri vozača evidentirani prekršaji upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Kontrolirana su i dva mlada vozača, bez utvrđenih prekršaja.   
         
Također, 25./26. lipnja, od  23 do 5 sati, na području Policijske postaje Križevci provedena je akcija pojačanog nadzora mladih vozača i alkoholiziranih vozača. Tijekom akcije kontrolirano je 37 vozača i dvoje putnika, od čega jedan vozač teretnog vozila, tri vozača motocikala i 33 vozača osobnih automobila. Iz prometa su isključena tri vozača,  oduzete su tri vozačke dozvole, a jedan vozač je uhićen. Ukupno je alkotestirano 26 vozača od čega su tri vozača zatečena u prekršaju upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. U akciji je kontrolirano i alkotestirano sedam mladih vozača. Ističemo mladog 19-godišnjeg vozača koji je u nedjelju 26. lipnja, u 3.10 sati u Svetom Ivanu Žabno upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,85 promila.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, posebnu pozornost posvećivati nadzoru brzine kretanja vozila i upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola i opojnih sredstava kao i nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa te prijevozu djece vozilima,  nadzoru mladih vozača, vozača mopeda, motocikala, traktora i bicikala te nadzoru recidivista.
 
Dobro je podsjetiti
 
Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu
 
Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.
 
Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.
 
Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 g/kg alkohola u organizmu postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 g/kg alkohola u organizmu postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.
 

Priopćenja | Promet i vozila