Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,72 promila

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom sankcionirana su 323 prometna prekršaja

Foto: Ilustracija

Od 20. do 23. svibnja 2022. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 13 prometnih nesreća od čega osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i pet s materijalom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska (2), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (3), brzina neprimjerena uvjetima (2), nepropisno uključivanje u promet (2), nepropisna vožnja unazad (1), nepropisno parkiranje (1), nepropisno pretjecanje (1) i ostale greške (1). Dvije prometne nesreće izazvali su vozači pod utjecajem alkohola, a mladi vozači prouzročili su četiri prometne nesreće.
 
Sankcionirana su 323 prometna prekršaja od čega 34 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 165 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 32 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 12 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, prekršaj upravljanja vozilom pod zabranom i četiri prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 22. svibnja 2022. godine u 00.37 sati u Koprivnici u Magdalenskoj ulici kod 33-godišnjeg vozača bicikla, koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 2,72 promila.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u subotu, 21. svibnja 2022. godine u 16.05  sati u Bojnikovcu, kada se vozač motocikla kretao brzinom od 121 kilometar na sat iako je ograničenje 50 kilometara na sat.

Izvršen je nadzor nad 53 mlada vozača. Mladi vozači počinili su devet prometnih prekršaja.

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, s obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba. Pješake i vozače bicikala molimo da budu oprezni noću i uvjetima smanjene vidljivosti, te da za svoje skretanje koriste površine namijenjene pješacima odnosno vozačima bicikala. Također, apeliramo na vozače i putnike u vozilima da koriste sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.
 
Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost posvećivati nadzoru brzine kretanja, upravljanja pod utjecajem opojnih sredstava, prijevoza djece u vozilima, korištenju sigurnosnog pojasa i mobitela, kao i nadzoru vozača mopeda, motocikala, traktora i bicikala te recidivista.

 

Priopćenja | Promet i vozila