Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda-vozač upravljao pod utjecajem alkohola od 2,38 promila

Slika /ikone/Prometna policija - kontrola.jpg

Sankcionirano je 198 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 30. srpnja do 2. kolovoza na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 11 prometnih nesreća od čega pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je šest osoba ozlijeđeno. 
 
Uzroci događanja prometnih nesreća bili su nepropisno pretjecanje/skretanje, nepropisno mimoilaženje, nepropisna vožnja unazad (2), oduzimanje prednosti prolaska (2) i neprilagođena brzina (5). Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su tri prometne nesreće, dok je mladi vozač izazvao jednu prometnu nesreću. Zabilježeno je sudjelovanje i stradavanje dva vozača bicikla.
 
Sankcionirano je 198 prometnih prekršaja od čega 20 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj odbijanja ispitivanja prisutnosti alkohola u organizmu, 118 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 20 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i prekršaj nepropisnog korištenja mobitela. Tri vozača su bila uhićena, a jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstava. Proveden je jedan žurni prekršajni postupak. Jedna osoba je predana u zatvor u Bjelovaru.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 31. srpnja, u 15.06 sati, u Kenđelovcu kada je vozač upravljao motociklom krećući se brzinom od 134 kilometra na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila ograničena na 70 kilometara na sat. Ističemo i vozača koji je u nedjelju, 1. kolovoza, u 8.02 sata, u Ulici Stjepana Radića u Budančevici, upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 118 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila ograničena na 70 kilometara na sat.
 
Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 1. kolovoza, u 9.30 sati, u Ulici Močile u Koprivnici, kod 45-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,38 promila upravljao osobnim automobilom. Vozač je bio uhićen. Ističemo i 48-godišnjeg vozača koji je u subotu, 31. srpnja, u 19.21 sat, u Ulici Petra Preradovića u Đurđevcu, upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,29 promila. Vozač je isključen iz daljnjeg sudjelovanja u prometu.  
 
Zatečen je jedan recidivist koji je počinio dva prekršaja (upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i nepropisno kretanje kolnikom). Recidivist je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem mu je određena mjera opreza  zadržavanja u trajanju od 15 dana. Vozač je po završetku žurnog prekršajnog postupka predan u zatvor u Bjelovaru.
 
Izvršen je nadzor 19 mladih vozača. Mladi vozači su počinili osam prometnih prekršaja od čega dva prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (00,00 do 0,50 g/kg – 1; 1,00 do 1,50 g/kg – 1), dva prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj nepoštivanja značenja prometnog znaka, prekršaj upravljanja vozilom neprilagođenom brzinom i prekršaj ne posjedovanja prometne dozvole.
 
Ističemo zatjecanje 23-godišnjeg mladog vozača koji je u nedjelju, 1. kolovoza, u 2.15 sati na Trgu dr. Žarka Dolinara u Koprivnici upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,09 promila  pri čemu nije kod sebe imao prometnu dozvolu.
 
Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost posvećivati nadzoru brzine kretanja, upravljanja pod utjecajem opojnih sredstava, prijevoza djece u vozilima, korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela, kao i nadzoru vozača mopeda, motocikala i bicikala te recidivista.

Priopćenja | Promet i vozila