Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - vozačica upravljala biciklom pod utjecajem alkohola od 2,07 promila

Slika /ikone/Prometna policija - kontrola.jpg

Sankcionirano je 127 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Od 29. srpnja do 1. kolovoza 2022. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća, od kojih dvije s ozlijeđenim osobama i pet s materijalnom štetom.

Sankcionirano je 127 prometnih prekršaja od čega 20 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 29 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 22 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, pet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela i dva prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 31. srpnja 2022.g. u 12.30 sati u Đurđevcu u Ulici Petra Preradovića, kod 41-godišnje vozačice bicikla, a iznosila je 2,07 promila.

Najveća brzina kretanja evidentirana u nedjelju, 31. srpnja 2022.g. u 16.32 sati, u naselju Sveti Ivan Žabno, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 112 kilometara na sat iako je ograničenje 50 kilometara na sat.

Zbog upravljanja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola jedan je vozač zadržan u posebnoj prostoriji policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Dva vozača su odbila povrgnuti se testiranju na droge, a jedan od njih je odbio i test na alkohol.          

Izvršen je nadzor 37 mladih vozača. Mladi vozači su počinili četiri prometna prekršaja od čega prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, odbijanje testiranja na droge, nepoštivanje prometnog znaka i prekršaj nenošenja vozačke dozvole.           

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, posebnu pozornost posvećivati nadzoru brzine kretanja vozila i upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola i opojnih sredstava kao i nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa te prijevoza djece u vozilima, nadzoru mladih vozača, vozača mopeda, motocikala, traktora, bicikala te nadzoru nove kategorije sudionika u prometu na „osobnim prijevoznim sredstvima“ čije je sudjelovanje u prometu sada regulirano izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti cestovnog prometa te podliježe prekršajnim sankcijama.       

Dobro je podsjetiti

U prometu je povećana prisutnost mopeda, motocikala, traktora, bicikala i osobnih prijevoznih sredstva te apeliramo na sve vozače koji sudjeluju u prometu na nužnost poštivanja prometnih propisa, posebice onih koji se odnose na poštivanje prednosti prolaska i prilagodbu brzine kretanja uvjetima karakteristikama i stanju prometnice, gustoći prometa, vremenskim prilikama i vidljivosti.

Skrećemo pozornost svim sudionicima koji u prometu sudjeluju na „osobnim prijevoznim sredstvima“ (kao što su: romobil i monocikli na električni ili motorni pogon, segway i slična vozila) da je dobna granica za upravljanje ovakvim prijevoznim sredstvom 14 godina, da su se dužni kretati obilježenom biciklističkom stazom ili trakom u smjeru kretanja, a ako iste ne postoje mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka pod uvjetom da prilagode brzinu kretanja i vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.  Prilikom prelaska kolnika dužni su obratiti pažnju na vozila koja im se približavaju te nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način priječi kolnik obilježenom biciklističkom stazom odnosno gurati osobno prijevozno, kao pješak, preko obilježenog pješačkog prijelaza ukoliko biciklistička staza nije označena preko kolnika.

Na „osobnim prijevoznim sredstvima“ smije se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom, a na glavi mora nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje te ne smije upravljati vozilom koristeći slušalice na oba uha kao ni pridržavati se za drugo vozilo, vuči ili gurati druge predmete tijekom vožnje.

Tijekom smanjene vidljivosti na osobnim prijevoznim sredstvima mora biti upaljeno jedno bijelo svjetlo na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani, a vozači moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.
 

Priopćenja | Promet i vozila