Rezultati pojačanog nadzora prometa - upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,95 promila

Slika /ikone/Stop policija1.jpg

Tijekom vikenda sankcionirana su 172 prometna prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 19. do 22. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća od kojih prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba ozlijeđena. 

Prometne nesreće su zabilježene zbog neprilagođene brzine (2), nepropisnog pretjecanja (2), nepropisnog uključivanja u promet, vožnje na nedovoljnoj udaljenosti i ostale greške vozača. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su tri prometne nesreće s materijalnom štetom. Mladi vozač, kod kojeg je utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, izazvao je jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom.   Zabilježena je jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom koju je zbog neprilagođene brzine izazvao vozač motocikla, koji je ozlijeđen.

Tijekom vikenda sankcionirana su 172 prometna prekršaja od kojih 30 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 75 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i tri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora dva vozača su bila smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Uhićena su tri vozača, provedena su tri žurna prekršajna postupka, u kojima su dva vozača kažnjena visokim novčanim kaznama, dok je jedan vozač kažnjen kaznom zatvora i predan u zatvor u Bjelovar.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 20. srpnja, u 22.15 sati u Goričkoj ulici u Koprivnici, kada je 30 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,95 promila.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 21. srpnja, u 11.19 sati u Velikoj Mučnoj, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 123 kilometara na sat iako je u rečenom mjestu brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.

Tijekom vikenda sedam mladih vozača je sankcionirano radi upravljanja vozilom za vrijeme kada u organizmu imaju alkohola (00,00 do 0,50 g/kg – 1; 0,50 – 1,00 g/kg – 3; 1,00 do 1,50 g/kg – 1, više od 1,50 g/kg - 2). Najveća koncentracija kod mladih vozača, utvrđena je u subotu, 20. srpnja, u 3.40 sati, u Koprivnici u Kolodvorskoj ulici kada je 22 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,86 promila. Mladi vozači sankcionirani su i zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa (3), nepoštivanja znaka policijskog službenika (1) i nepropisnog korištenja mobitela (1).  
Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su četiri recidivista koji su počinili četiri prekršaja (upravljanje vozilom prije stjecanja prava - 1 i upravljanje za vrijeme kada je vozač u organizmu imao alkohol - 3).

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Kako nam predstoje visoke temperature, vozače molimo da za osvježenje koriste bezalkoholna pića te ih podsjećamo da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića uvelike povećava mogućnost izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u istima. Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića. Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj.
Vozače bicikala podsjećamo da su obavezni se kretati postojećim biciklističkim stazama i trakama. Ujedno ih podsjećamo da su se prilikom uključivanja u promet na cesti s biciklističke staze, iz dvorišta i sličnih površina dužni uvjeriti da ovu radnju mogu sigurno izvršiti, te pritom moraju propustiti sva vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju.

Na građane apeliramo da ne upravljaju mopedima i motociklima ukoliko ne posjeduju vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije. Vozače mopeda i motocikala pozivamo na poštivanje prometnih propisa i znakova, a posebice onih koji se odnose na ograničenje brzinu kretanja vozila, pretjecanje, obilaženje, poštivanje prednosti prolaska i korištenje homologirane zaštitne motociklističke kacige. 

Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice. Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

 

Priopćenja | Promet i vozila