Rezultati pojačanog nadzora prometa - upravljao osobnim automobilom brzinom od 212 kilometara na sat

Slika /ikone/Policija4.jpg

Upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 212 kilometara na sat

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 3. do 6. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća od kojih jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene. 
Prometne nesreće su zabilježene zbog oduzimanja prednosti prolaska (2), nepropisnog skretanja (2), neprilagođene brzine (2) i vožnje na nedovoljnoj udaljenosti.
Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su jednu prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama i dvije  prometne nesreće s materijalnom štetom. Mladi vozač, pod utjecajem alkohola, izazvao je prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama.
 
Tijekom vikenda sankcionirana su 202 prometna prekršaja od čega 20 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 102 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, devet prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 12 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora prometa jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Četiri vozača su bila uhićena te je proveden jedan žurni prekršajni postupak u kojem je vozač kažnjen novčanom kaznom i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije. Protiv jednog vozača će tijekom današnjeg dana biti proveden žurni prekršajni postupak.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak, 3. svibnja, u 22.55 sati u Ulici Mihovila Pavleka Miškine u Koprivnici, kada je 52 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,50 promila.

Pod utjecajem alkohola tijekom vikenda zatečena su dva mlada vozača (00,00 do 0,50 g/kg – 0, 0,50 do 1,00 g/kg – 1, 1,00 do 1,50 g/kg – 1). Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača, utvrđena je u petak, 3. svibnja, u 0.45 sati u Ulici Šofići u Sv. I. Žabno kada je 21 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,11 promila. Mladi vozači sankcionirani su i radi prekoračenja dopuštene brzine kretanja (4) i nepropisnog korištenja mobitela (1).
Tijekom pojačanog nadzora prometa zatečen je jedan recidivista koji je počinio dva prekršaja (upravljanje vozilom za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije i upravljanje pod utjecajem alkohola). Recidivista je uhićen i protiv njega će biti proveden žurni prekršajni postupka.
U petak 3. svibnja, od 13 do 17 sati, policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke su na području Policijske postaje Križevci vršili pojačani nadzor brzine kretanja, kojom prilikom je posebna pozornost bila posvećena tzv. „brzoj cesti“ Križevci – Gradec i državnoj cesti broj 28 od Svetog Ivana Žabno do Markovca Križevačkog.
Tijekom pojačanog nadzora brzine kretanja nad državnoj cesti broj 28 utvrđena su 32 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 23 vozača su brzinu prekoračila u rasponu od 20 do 30 kilometara na sat, osam vozača je brzinu prekoračilo u rasponu od 30 do 50 kilometara na sat, dok je jedan vozač brzinu prekoračio za više od 50 kilometara na sat.

Na državnoj cesti broj 10 utvrđeno je osam prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja. Nadzorom je utvrđeno da je šest vozača dopuštenu brzinu kretanja prekoračilo u rasponu od 30 do 50 kilometara na sat, a dva vozača dopuštenu brzinu kretanja prekoračila su za više od 50 kilometara na sat.
Najveća brzina na državnoj cesti broj 28 utvrđena je u 16.35 sati u Ulici braće Radića u Svetom Ivanu Žabno, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 122 kilometara na sat, iako je u rečenoj ulici brzina, prometnim znakom,  ograničena na 70 kilometara na sat.
Najveća brzina na državnoj cesti broj 10 utvrđena je u 14.43 sata kada je 26 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 212 kilometara na sat iako je na dionici „brze“ ceste Križevci – Gradec brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 100 kilometara na sat.
Ističemo i da je u 15.17. sati na državnoj cesti broj 10 zatečena vozačica kako upravlja osobnim automobilom krećući se pritom brzinom od 177 kilometara na sat.
 
Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Zbog učestalih kišnih oborina, sve sudionike u prometu pozivamo na povećani oprez, poštivanje prometnih pravila i znakova te međusobno uvažavanje.
Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora.
Ističemo da vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno.
Upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića radi negativnog utjecaja alkohola na vozačke sposobnosti (sporije uočavanje opasnosti i sporije vrijeme reagiranja), uvelike se povećava rizik izazivanja prometnih nesreća.
Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića. Ponovno sve vozače podsjećamo na nužnost poštivanja postojećih ograničenja brzine kretanja, kako u naseljima tako i van naselja, neovisno o tome da li su iste izražene prometnim znakovima i pravilima.
Naglašavamo da vozači moraju prilagoditi brzinu kretanja svog vozila stanju vidljivosti, frekvenciji vozila, karakteristikama cesta i prometnoj signalizaciji, odnosno da se brzina kretanja vozila smanji tijekom noćne vožnje, vožnje u koloni, prilikom nailaska na opasne zavoje, prijevoje, nadvožnjake, raskrižja, obilježene pješačke prijelaze, mostove i dr., kako bi se u slučaju potrebe mogli sigurno zaustaviti.
Vozače koji imaju namjeru skrenuti ili namjeru pretjecati vozilo ispred sebe, molimo da se uvjere da rečene radnje mogu sigurno izvesti te da pravovremenim uključivanjem odgovarajućih pokazivača smjera o svojoj namjeri obavijeste ostale sudionike u prometu.
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj. Za povećan oprez, poglavito prilikom kretanja kroz raskrižja, skretanja i uključivanja u promet molimo vozače starije životne dobi. Također, vozače bicikala starije dobi molimo za povećani oprez prilikom silaska s bicikla ili sjedanja na bicikl kako ne bi došlo do pada i ozljeđivanja istih. Vozače bicikala podsjećamo da su noću, tijekom kišnih razdoblja i u drugim uvjetima smanjene vidljivosti dužni koristiti reflektirajuću biciklističku odjelu, prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku, a pješake da su dužni koristiti  izvor svjetlosti ili reflektirajuću materiju. Ujedno bicikliste i pješake podsjećamo na obavezno kretanje nogostupom odnosno biciklističkim stazama, te naglašavamo da nije dozvoljeno „voziti bicikl“ preko obilježenog pješačkog prijelaza. Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.
Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne motociklističke kacige, te na poštivanje prometnih propisa posebice oni koji se odnose na upravljanje one kategorije vozila za koju posjeduju valjanu vozačku dozvolu, stranu kretanja, brzinu kretanja, pretjecanje i obilaženje vozila.
Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

 

Stranica