Rezultati pojačanog nadzora prometa - upravljao pod utjecajem alkohola od 2,78 promila

Slika /ikone/policija natpis4.JPG

Ukupno je utvrđeno 176 prometnih prekršaja, od kojih 21 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 77 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, 24 prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa i sedam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda i poduzimanja pojačanih aktivnosti u cestovnom prometu, od 8. do 11. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je osam prometnih nesreća, od kojih dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe zadobila teške tjelesne ozljede.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: nepropisna vožnja unatrag (2), nepropisno skretanje (1), nepropisno uključivanje u promet (1), nepropisno mimoilaženje (1), nepropisno skretanje/pretjecanje (1), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (1) i brzina neprimjerena uvjetima (1). U prometnim nesrećama tri vozača bila su pod utjecajem alkohola, dok su mladi vozači izazvali dvije prometne nesreće s materijalnom štetom.

Ukupno je utvrđeno 176 prometnih prekršaja, od kojih 21 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 77 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, 24 prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa i sedam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, tri vozača su bila uhićena i prema tri vozača su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije, dok je jedan vozač zadržan u zatvoru u Bjelovaru.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 10. ožujka, u 4,20 sati u Koprivnici u Dugoj ulici, kod 31 - godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,78 promila.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 10. ožujka, u 11.03 sati u Koprivnici, na Križevačkoj cesti kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 106 kilometara na sat iako je brzina prometnim propisima ograničena na 50 kilometara na sat.

Tijekom vikenda mladi vozači počinili su tri prekršaja, od kojih  je jedan sankcioniran zbog vožnje pod utjecajem alkohola, jedan zbog ne korištenja sigurnosnog pojasa i jedan zbog ostalih radnji u prometu. U činjenju prometnih prekršaja tijekom vikenda zatečena su četiri recidivista koji su počinili četiri prometna prekršaja (upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola).

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu
 
Vozače motornih vozila molimo da za vrijeme smanjene vidljivosti (magla, noću) dodatno smanje  brzinu kretanja svog vozila, da povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, te prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu, da na otvorenim dijelovima cesta ne „ulijeću u škare“, ne pretječu vozila  ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja, te da prije svakog ulaska u zavoj smanje brzinu kretanja vozila. Ne preporučamo nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, kako ne bi došlo do slijetanja vozila s kolnika. 
Pješake i vozače bicikala molimo da budu oprezni tijekom spomenutih oborina, noću i uvjetima smanjene vidljivosti, te da za svoje skretanje koriste površine namijenjene pješacima odnosno vozačima bicikala. Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Vozači i svi ostali sudionici u prometu, trebaju biti koncentrirani na vožnju i kretanje u prometu na cestama, jer pravovremena reakcija može spasiti život. Ukoliko se sluša glazbu ista neka ne bude preglasna jer vozači neće čuti zvuk sirene policije ili hitne pomoći. Ne telefonirati tijekom vožnje i ne slati poruke mobitelom, radije vozilo zaustaviti na pogodnom mjestu i obavite razgovor ili poslati poruku.
Vozači i putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.
Sve sudionike u prometu podsjećamo da s povećanim oprezom sudjeluju u prometu na cestama tijekom jutarnjih i večernjih sati, te na skliskom i mokrom kolniku.


 

Stranica