Rezultati pojačanog nadzora prometa - upravljao pod utjecajem alkohola od 3,18 promila

Slika /ikone/policija 2019. -1.jpg

Tijekom vikenda sankcionirana su 152 prometna prekršaja od kojih 29 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 5. do 8. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je devet prometnih nesreća od čega šest prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama jedna osoba je teže ozlijeđena dok je pet osoba lakše ozlijeđeno. 
Prometne nesreće su zabilježene zbog neprilagođene brzine (4), oduzimanja prednosti prolaska (2), nepropisnog prelaženja kolnika, ometanja vozača i tehničke neispravnosti vozila.
 
Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su četiri prometne nesreće od čega dvije prometne nesreće s lakše ozlijeđenim osobama.  Mladi vozači izazvali su dvije prometne nesreće s lakše ozlijeđenim osobama. Kod oba mlada vozača koji su izazvali prometne nesreće utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu. 
Zabilježena je jedna prometna nesreća u kojoj je sudjelovao vozač bicikala, koji je lakše ozlijeđen. Nesreću je, zbog oduzimanja prednosti prolaska, izazvao vozač bicikla.
 
Tijekom vikenda sankcionirana su 152 prometna prekršaja od kojih 29 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 42 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 32 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i sedam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora prometa pet vozača je bilo smješteno u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Uhićena su četiri vozača te su provedena dva žurna prekršajna postupka. Protiv dva vozača danas, 8. srpnja, biti će provedeni žurni prekršajni postupci.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 6. srpnja, u 17.20 sati na otvorenom dijelu županijske ceste Trema Grubiševo – Lemeš Križevački, kada je 28 -godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,18 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 6. srpnja, u 12.11 sati na državnoj cesti broj 41, u Križevačkoj ulici u Sokolovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 101 kilometar  na sat iako je u rečenom mjestu brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.

Tijekom vikenda šest mladih vozača je sankcionirano zbog upravljanja vozilom za vrijeme kada u organizmu ima alkohola (00,00 do 0,50 g/kg – 2; 0,50 – 1,00 g/kg – 2; 1,00 do 1,50 g/kg – 1, više od 1,50 g/kg - 1). Mladi, 24 - godišnji vozač u subotu, 6. srpnja, u 19.15 sati, u Kolodvorskoj ulici u Rasinji upravljao je osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,27 promila i pritom izazvao prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom.
Mladi vozači sankcionirani su i zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa (4), neprilagođene brzine (1) i oduzimanja prednosti prolaska (1).  
Tijekom pojačanog nadzora prometa u nadzoru prometa u činjenju prekršaja zatečen je jedan recidivista koji je počinio dva prekršaja (upravljanje vozilom prije stjecanja prava i upravljanje za vrijeme kada je vozač u organizmu imao alkohol).

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Kako nam predstoje visoke temperature, vozače molimo da za osvježenje koriste bezalkoholna pića te ih podsjećamo da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića uvelike povećava mogućnost izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u istima.
Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.
 
Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora. Ističemo da vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno.
Naglašavamo da je nužno poštivati postojeća ograničenja brzine kretanja, te brzinu uskladiti s karakteristikama ceste (zavoj, raskrižje i dr.), prometnom signalizacijom te vidljivošću i preglednošću ceste.
Vozače koji imaju namjeru skrenuti ili namjeru pretjecati vozilo ispred sebe, molimo da se uvjere da rečene radnje mogu sigurno izvesti, te da pravovremenim uključivanjem odgovarajućih pokazivača smjera o svojoj namjeri obavijeste ostale sudionike u prometu.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj.
Za povećan oprez, poglavito prilikom kretanja kroz raskrižja, skretanja i uključivanja u promet molimo vozače starije životne dobi. Također, vozače bicikala starije dobi molimo za povećani oprez prilikom silaska s bicikla ili sjedanja na bicikl kako ne bi došlo do pada i ozljeđivanja istih.

Vozače bicikala podsjećamo da su obavezni se kretati postojećim biciklističkim stazama i trakama. Ujedno ih podsjećamo da su se prilikom uključivanja u promet na cesti s biciklističke staze, iz dvorišta i sličnih površina dužni uvjeriti da ovu radnju mogu sigurno izvršiti, te pritom moraju propustiti sva vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju. Također ih podsjećamo da obilježeni pješački prijelazi nisu namijenjeni kretanju vozača bicikala već pješaka, te je stoga nužno da vozači dolaskom do pješačkih prijelaza siđu s bicikla i pješice, gurajući bicikl kraj sebe, prijeđu preko ceste, nakon što se uvjere da istu mogu sigurno prijeći.
 
Na građane apeliramo da ne upravljaju mopedima i motociklima ukoliko ne posjeduju vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije. Vozače mopeda i motocikala pozivamo na poštivanje prometnih propisa i znakova, a posebice onih koji se odnose na ograničenje brzinu kretanja vozila, pretjecanje, obilaženje, poštivanje prednosti prolaska i korištenje homologirane zaštitne motociklističke kacige.
Vozače motornih vozila molimo da obrate pozornost na vozače mopeda, motocikala i bicikala, te da u njihovoj blizini budu oprezni, te da poštuju njihovo pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja (ukoliko ih imaju sukladno postavljenoj prometnoj signalizaciji), kao i da prilikom skretanja obavezno provjere tzv. „mrtvi kut“.
 
Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.
Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.
 
Roditelje odnosno odrasle osobe koji prevoze djecu vozilima molimo da za zaustavljanje vozila radi izlaska djece iz istih koriste obilježena parkirališna mjesta ili da vozilo zaustave, ukoliko je to dozvoljeno i sigurno, uz desni rub ceste, te da vode računa da u trenutku  izlaska djece iz vozila nema vozila koja im dolaze u susret ili se kreću iza njih kako ne bi došlo do naleta vozila na dijete. Također, podsjećamo roditelje i staratelje da cesta nije mjesto za igru, te da vode računa da se djeca ne zadržavaju nepotrebno na kolniku ili u njegovoj neposrednoj blizini.
Ističemo da djeca mlada od 16 godina prilikom upravljanja biciklom moraju koristiti biciklističku kacigu, te da djeca mlađa od 14 godina mogu samostalno upravljati biciklom samo ukoliko posjeduju potvrdu o osposobljavanju, a ukoliko je nemaju moraju biti u pratnje osobe starije od 16 godina.

 

Priopćenja | Promet i vozila