Rezultati pojačanog nadzora prometa - upravljao pod utjecajem alkohola od 3,30 promila

Slika /ikone/policija natpis4.JPG

Tijekom vikenda sankcionirano je 195 prometnih prekršaja, od kojih 28 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj odbijanja podvrgavanja ispitivanju utjecaja droga, 59 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 19 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i tri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 15. do 18. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je osam prometnih nesreća, od kojih prometna nesreća s ozlijeđenim osobama u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene. 
Prometne nesreće zabilježene su zbog neprilagođene brzine (4), oduzimanja prednosti prolaska, vožnje na nedovoljnoj udaljenosti, tehničke neispravnosti vozila i ne držanja životinje pod nadzorom.
 
Dvije prometne nesreće s materijalnom štetom izazvali su vozači pod utjecajem alkohola, od čega je prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao mladi vozač pod utjecajem alkohola.
 
Tijekom vikenda sankcionirano je 195 prometnih prekršaja, od kojih 28 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj odbijanja podvrgavanja ispitivanju utjecaja droga, 59 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 19 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i tri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora tri vozača su bila smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Uhićena su četiri vozača. Protiv dva vozača proveden je žurni prekršajni postupak, dok će se protiv jednog uhićenika u jutarnjim satima 18. ožujka, provesti žurni prekršajni postupak. Na izdržavanje izrečene kazne zatvora predan je jedan vozač.
 
Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 17. ožujka, u 21.30 sati u mjestu Dropkovec kada je 42 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom  pod utjecajem alkohola od 3,30 promila. Vozač je uhićen i nad istim će se provesti žurni prekršajni postupak.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 15. ožujka, u 11.43 sati, u Ulici Pavla Kvakana u Đelekovcu kada je vozač upravljao teretnim automobilom krećući se brzinom od 107 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 50 kilometara na sat.

Pod utjecajem alkohola tijekom vikenda zatečeno je šest mladih vozača (do 0,50 g/kg – 4, 1,00 do 1,50 g/kg – 2). Najveća koncentracija alkohola, kod mladih vozača utvrđena je u petak, 15. ožujka, u 18 sati u Ulici Franje Račkog u Križevcima kada je 21 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,84 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je uhićen, te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak u kojem mu je određeno zadržavanje u trajanju od pet dana, te je predan u zatvor u Bjelovar.
Mladi vozači sankcionirani su i radi ne korištenja sigurnosnog pojasa (1).
Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su dva recidivista, pri čemu su isti počinili dva prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i jedan prekršaj upravljanja vozilima prije stjecanja prava na upravljanje. 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu
 
Opetovano molimo sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja, kako u naseljima tako i van naselja, izražene prometnim znakovima i pravilima. Naglašavamo da vozači moraju smanjiti brzinu kretanja svog vozila tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta (kiše, magle i dr.) uslijed kojih su kolnici mokri i klizavi, te da se moraju smanjenom brzinom približavati raskrižjima, obilježenim pješačkim prijelazima, zavojima, mostovima, nadvožnjacima i dr. Ujedno, vozači moraju brzinu kretanja svog vozila prilagoditi gustoći prometa i postavljenim prometnim znakovima, kako bi se u slučaju potrebe mogli sigurno zaustaviti i postupiti po značenju prometnog znaka. Upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića radi negativnog utjecaja alkohola na vozačke sposobnosti (sporije uočavanje opasnosti i sporije vrijeme reagiranja), uvelike se povećava rizik izazivanja prometnih nesreća. Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj. Za povećan oprez, poglavito prilikom kretanja kroz raskrižja, skretanja i uključivanja u promet molimo vozače starije životne dobi.
Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora. Ujedno, vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno.  Vozače svih vrsta vozila podsjećamo da se, prije nego što započnu izvršavati neku od radnji vozilom u prometu kao što su skretanje, uključivanje u promet, pretjecanje, vožnja unatrag i drugo uvjere da radnju mogu izvršiti na siguran način i da pritom neće ugroziti ostale vozače i pješake.
Vozače bicikala podsjećamo da su noću i za vrijeme smanjene vidljivosti dužni koristiti reflektirajuću biciklističku odjelu, prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku, a pješake da su dužni koristiti  izvor svjetlosti ili reflektirajuću materiju. Ujedno bicikliste i pješake podsjećamo na obavezno kretanje nogostupom odnosno biciklističkim stazama, te naglašavamo da nije dozvoljeno „voziti bicikl“ preko obilježenog pješačkog prijelaza.
Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.
Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne motociklističke kacige, te na poštivanje prometnih propisa.
 
Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.
 

 

Stranica