Rezultati pojačanog nadzora prometa vikendom - biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 3,14 promila

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Tijekom vikenda ukupno je sankcionirano 250 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 3. do 6. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća od kojih prometna nesreća s poginulom osobom, prometna nesreća s ozlijeđenim osobama i tri prometne nesreće s materijalnom štetom. U nesrećama su tri osobe stradale – jedna osoba je smrtno stradala, jedna osoba je teško ozlijeđena, a jedna osoba je lakše ozlijeđena.

Uzroci prometnih nesreća bili su nepropisna vožnja unazad, oduzimanje prednosti prolaska, ometanje vozača od strane putnika, nepropisno kretanje kolnikom i nepropisno mimoilaženje.
U nedjelju, 5. srpnja, oko 3.40 sati u Ulici Šimuna Pandura u Hampovici zabilježeno je slijetanje vozila s kolnika u kojem je smrtno stradao 35-godišnji vozač osobnog automobila.
Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su dvije prometne nesreće od kojih nesreću s ozlijeđenim osobama, pri čemu je vozač pod utjecajem alkohola koju je nesreću izazvao zadobio teške tjelesne ozljede. Mladi vozači nisu činili prometne nesreće. 

Tijekom vikenda ukupno je sankcionirano 250 prometnih prekršaja od kojih 35 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 110 prekršaja prekoračenja opuštenih brzina kretanja, 31 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i pet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora šest vozača je bilo uhićeno, a dva vozača su bila smještena u posebnu prostoriju Policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 3. srpnja, u 19 sati, na državnoj cesti broj 2, u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 142 kilometara na sat, iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 60 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 5. srpnja, u 19.40 sati, u Ulici braće Radića u Koprivnici, kod 42-godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 3,14 promila.

Ističemo i zaticanje 38-godišnjeg vozača koji je, u petak, 3. srpnja, u 10.30 sati, u Koprivnici u Ulici dr. Željka Selingera na parkiralištu, zbog nepropisnog kretanja vozilom, pod utjecajem alkohola od 2,62 promila, izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom u kojoj je oštetio tri osobna automobila. Vozač je bio uhićen te je protiv njega provoden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom od 28.500 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije 10 mjeseci.
Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su dva recidivista koji su počinili tri prometna prekršaja (upravljanje pod utjecajem alkohola, upravljanje prije stjecanja prava i nepropisno kretanje kolnikom).
Tijekom pojačanog nadzora vikendom izvršen je nadzor 58 mladih vozača kojom prilikom je utvrđeno 11 prekršaja od kojih tri prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 1, od 0,50 do 1,00 g/kg – 1, više od 1,50 g/kg - 1), šest prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj neposjedovanja prometne dozvole kod sebe i prekršaj nepropisnog kretanja kolnikom. 
Najveći alkohol kod mladih vozača, utvrđen je u 23.15 sati u petak, 3. srpnja, u Starogradskoj ulici u Starigradu, kod 23-godišnjeg vozača koji je upravljao teretnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,79 promila.
Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, i nadalje, pozornost posvećivati činjenju najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama odnosno tzv. „4 glavnim ubojicama u prometu“, kao i nadzoru mladih vozača, vozača mopeda i motocikala te recidivista.
 

Priopćenja | Promet i vozila