Rezultati pojačanog nadzora prometa vikendom - upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,53 promila

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom utvrđena su 154 prometna prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda i poduzimanja pojačanih aktivnosti u cestovnom prometu, od 23. do 26. kolovoza, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća, od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe zadobile teške, a šest osoba lake tjelesne ozljede te četiri prometne nesreća s materijalnom štetom.
Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: brzina (1), nepropisno okretanje (1), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (4), te neočekivana pojava opasnosti (1). U prometnim nesrećama dva vozača su bila pod utjecajem alkohola, dok su dva mlada vozača bila počinitelji prometnih nesreća.

Ukupno su utvrđena 154 prometna prekršaja od kojih 11 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 101 prekršaj prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, devet prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalica, tri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i prekršaj upravljanja tehnički neispravnim i neosiguranim vozilom. Tijekom pojačanog nadzora jedan vozač je uhićen, a jedan je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 23. kolovoza, u 19.20 sati, u Koprivnici u Ulici Miklinovec kod 33 - godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,53 promila.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 25. kolovoza, u 7.54 sati, u Ulici Stjepana Radića u Budančevici kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 117 kilometara na sat iako je brzina prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat.
U činjenju prometnih prekršaja tijekom vikenda zatečena su dva recidivista.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače motornih vozila molimo da  prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu i na otvorenim dijelovima cesta ne „ulijeću u škare“, ne pretječu vozila  ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja te da prije svakog ulaska u zavoj smanje brzinu kretanja vozila. Prilikom vožnje u slijedu nužno je povećati razmak između vozila te vozilo držati na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika, kako bi se izbjeglo zahvaćanje bankine i slijetanje vozila s kolnika. U zavoju vozilom ne prelazite na suprotni kolnički trak obzirom da je postoji velika vjerojatnost od događanja prometne nesreće. Vozači i svi ostali sudionici u prometu, budite koncentrirani na vožnju i kretanje u prometu na cestama, jer vam pravovremena reakcija može spasiti život. Ukoliko slušate glazbu ista neka ne bude preglasna jer nećete čuti zvuk sirene policije ili hitne pomoći. Ne telefonirajte tijekom vožnje i ne šaljite poruke mobitelom, radije vozilo zaustavite na pogodnom mjestu i obavite razgovor ili pošaljite poruku. Pješake i vozače bicikala molimo da budu oprezni noću i uvjetima smanjene vidljivosti, te da za svoje skretanje koriste površine namijenjene pješacima odnosno vozačima bicikala. Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Također, podsjećamo da vozači motornih vozila brzinu kretanja svog vozila trebaju uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila. Vozači i putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

 

Priopćenja | Promet i vozila