Rezultati pojačanog nadzora prometa vikendom - Vozač osobnog automobila upravljao pod utjecajem alkohola od 2,17 promila

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Tijekom vikenda ukupno su utvrđena 194 prometna prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 14. do 17. veljače, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća od kojih jedna prometna nesreća s dvije ozlijeđene osobe. Greške vozača koje su dovele do događanja prometnih nesreća bile su nepropisna vožnja unazad (2), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (2) i nepropisno kretanje kolnikom (1).
Jedan vozač pod utjecajem alkohola, radi nedovoljne udaljenosti od desnog ruba kolnika, izazvao je prometnu nesreću s materijalnom štetom. Jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao je mladi vozač poradi nedovoljne udaljenosti od desnog ruba kolnika.

Tijekom vikenda ukupno su utvrđena 194 prometna prekršaja od kojih 21 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 100 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 18 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i četiri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora dva vozača su bila uhićena, a dva vozača su bila smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Provedena su dva žurna prekršajna postupka u kojima su prekršitelji kažnjeni visokim novčanim kaznama.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 15.veljače, u 21.16 sati, na državnoj cesti broj 41, u Ulici Stjepana Radića u Reki, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 134 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 70 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 16. veljače, u 14.10 sati u Ulici Mire Bano u Starigradu, kod 56 - godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,17 promila. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.  

Ističemo i 40 - godišnjeg vozača koji je u subotu, 15. veljače, u 3.10 sati, na cesti Virje - Đurđevac, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,13 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač nije koristio sigurnosni pojas. Isti je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom od 12.300 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima b kategorije tri mjeseca.

Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja nisu bili zatečeni recidivisti. Tijekom provedbe pojačanog nadzora tri mlada vozača sankcionirana su zbog upravljanja vozilima za vrijeme kada u organizmu imaju alkohola (0,0 do 0,50 g/kg – 1, 1,00 do 1,50 g/kg - 2).  Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača utvrđen je u subotu, 15. veljače, u 1.40 sati u Ulici Ivana Meštrovića u Koprivnici, kod 21-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 1,50 promila upravljao osobnim automobilom. Mladi vozači sankcionirani su i radi nepoštivanja prometnog znaka (3), nekorištenja sigurnosnog pojasa (2), isteka važenja vozačke dozvole (1), nepropisnog kretanja kolnikom (1),  naglog povećanja brzine prilikom kretanja iz mjesta na način da je postignuta gornja granica dopuštenog broja okretaja motora odnosno da je došlo do proklizavanja kotača (1) i nepropisnog korištenja mobitela (1).

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila na mokrim kolnicima, pri nailasku za zavoje, prijevoje, mostove, i pješačke prijelaze, povećaju razmak u odnosu na vozilo ispred, da se kreću sredinom prometne trake te da prate prometnu signalizaciju i događaje na prometnici i postupaju sukladno njima.
Vozačima, kako motornih vozila, tako i bicikala, savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića. Podsjećamo da se automobilima treba kretati sredinom desne strane kolnika te da se prilikom mimoilaženja s drugim vozilom mora osigurati dovoljan razmak između vozila.
Naglašavamo da je nužno poštivati postojeća ograničenja brzine kretanja odnosno da je brzinu potrebno uskladiti s karakteristikama ceste (zavoj, raskrižje i dr.), prometnom signalizacijom, stanju prometnice (klizav kolnik, oštećen kolnik), vidljivošću i preglednošću ceste te atmosferskim prilikama (kiša, jak vjetar).
Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora.

Ističemo da vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno. Vozači koji se iz dvorišta, parkirališnih mjesta ili drugih površina uključuju u promet, dužni su propustiti sva vozila koja se kreću prometnicom na koju se uključuju.
Vozače koji imaju namjeru skrenuti, uključivati se u promet, kretati se vožnjom unatrag, obilaziti ili pretjecati druga vozilo ispred sebe, parkirati svoje vozilo i drugo, molimo da se uvjere da rečene radnje mogu sigurno izvesti. Ističemo da je prilikom vožnje unatrag potrebno uključiti sva četiri pokazivača smjera, a prije prolaska kroz raskrižje potrebno se pravovremeno prestrojiti u odgovarajuću prometnu traku.
Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene odgovarajuće autosjedalice.
Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.
 
Vozače bicikala podsjećamo da su za vrijeme trajanja smanjene vidljivosti uslijed atmosferskih prilika i noću dužni obavezno koristiti reflektirajuću biciklističku odjeću ili reflektirajuće prsluke ili reflektirajuće oznake te upaliti svjetla na biciklima. Istovremeno, pješake podsjećamo na obavezno korištenje reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti u rečenim uvjetima. Ističemo i važnost korištenja postojećih biciklističkih staza ili traka odnosno nogostupa.

 

Priopćenja | Promet i vozila