Rezultati pojačanog nadzora prometa - vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,88 promila

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Tijekom vikenda sankcionirano je 246 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 22. do 25. listopada 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. U nesrećama su tri osobe ozlijeđene. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: brzina neprimjerena uvjetima, nemarno postupanje s vozilom i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (2).
 
Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su  dvije prometne nesreće. Mladi vozač, koji je ujedno bio i pod utjecajem alkohola, izazvao je prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama u kojoj je jedan putnik teško tjelesno ozlijeđen, dok je drugi putnik lakše ozlijeđen.
 
Tijekom vikenda sankcionirano je 246 prometnih prekršaja od čega 40 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj odbijanja ispitivanja prisutnosti droge u organizmu, 52 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 41 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa i 17 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Tri vozača su bila uhićena, a tri vozača su bila smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstava. Provedena su dva žurni prekršajna postupka.
 
Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 22. listopada, u 12.36 sati, u Velikoj Mučnoj, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 104 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste broj 41 brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 23. listopada, u 00.25 sati, u Ulici Novi Brežanec u Koprivnici, kod 32-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,88 promila upravljao biciklom. Vozač je isključen iz daljnjeg sudjelovanja u prometu.

Ističemo i 32-godišnjeg vozača koji je u petak, 22. listopada, u 18.15 sati, u Ulici Matije Gupca u Đurđevcu upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,95 promila. Vozač je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom od 10.000 kuna i izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije dva mjeseca.

Tijekom pojačanog nadzora prometa izvršen je nadzor 94 mlada vozača. Mladi vozači su počinili 40 prometnih prekršaja od čega osam prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 2, 05,00 do 01,00 g/kg – 1, od 1,00 do 1,50 g/kg – 4, više od 1,50 g/kg – 1), sedam prekršaja nepropisnog korištenja sigurnosnog pojasa, četiri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, četiri prekršaja nepropisnog kretanja vozilom po kolniku, četiri prekršaja nenošenja vozačke dozvole, tri prekršaja nepropisnog pretjecanja, dva prekršaja nepoštivanja značenja prometnog znaka, dva prekršaja upravljanja vozilima s nečitkim registarskim pločicama, prekršaj odbijanja ispitivanja prisutnosti droge u organizmu, prekršaj upravljanja vozilom neprilagođenom brzinom, prekršaj naglog startanja vozilom, prekršaj nenošenja prometne dozvole, prekršaj prijevoza više osoba vozilom od dopuštenog i prekršaj upravljanja vozilom bez upaljenih svjetala. Utvrđena su i dva prekršaja nenošenja osobne iskaznice.

Ističemo zaticanje 22-godišnjeg vozača koji je u subotu, 23. listopada, u 00.25 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Koprivnici zatečen kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,60 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Dana 22./23. listopada od 17 do 5 sati, Postaja prometne policije Koprivnica provela je akciju nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača. U sklopu rečene akcije izvršen je nadzor 73 vozača od čega 22 mlada vozača i pritom su utvrđena 43 prekršaja od čega 10 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 14 prekršaja mladih vozača.

Također, 22./23. listopada od 18 do 2 sata, Policijska postaja Đurđevac provela je akciju nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača. U sklopu rečene akcije izvršen je nadzor 35 vozača od čega četiri mlada vozača i pritom je utvrđeno sedam prekršaja od čega pet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola od čega su dva prekršaja počinili mladi vozači.

Ovim putem ukazujemo svim vozačima na nužnost prilagođavanja brzine kretanja karakteristikama i stanju prometnice, gustoći prometa, vremenskim prilikama i vidljivosti. Na vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima na cesti. Ukazujemo i na nužnost poštivanja prednosti prolaska prilikom prometovanja raskrižjima i skretanja. Obzirom na pojavu jutarnjeg mraza, vozače podsjećamo da su dužni očistiti led sa stakala.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost posvećivati nadzoru brzine kretanja, upravljanja pod utjecajem opojnih sredstava, prijevoza djece vozilima, korištenju sigurnosnog pojasa i mobitela, kao i nadzoru vozača teretnih vozila, autobusa i bicikala te recidivista.

Kako se bliži blagdan Svih svetih na sve sudionike u prometu pozivamo na poštivanje prometnih propisa i poseban oprez u zonama groblja.

Priopćenja | Promet i vozila