Rezultati pojačanog nadzora prometovanja biciklista i pješaka

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/policajac01.jpg

U razdoblju od 24. do 27. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor biciklista i pješaka.

Foto: Ilustracija

U razdoblju od 24. do 27. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor biciklista i pješaka. 

Policijski službenici kontrolirali su 322 vozača i vozila, od čega 77 vozača bicikala te 57 pješaka. Ukupno je utvrđeno 126 prekršaja, dok je utvrđeno 17 prekršaja vozača bicikala i jedan prekršaj pješaka. 

Kod vozača bicikala utvrđena su tri prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, šest prekršaja upravljanje tehnički neispravnim biciklima, pet prekršaja nekorištenja reflektirajućeg prsluka, tri nepropisna kretanja kolnikom, dok je kod pješaka utvrđen prekršaj prelaska ceste van pješačkog prijelaza. 

Osim nadzora biciklista i kretanja pješaka, policijski službenici su utvrđivali i druge prekršaje: 38 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 11 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 11prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, šest prekršaja nepropisnog uključivanja u promet, pet nepropisna pretjecanja, četiri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilima, dva prekršaja nekorištenja zaštitne kacige i dr. 

Iz prometa je isključeno ukupno 20 vozača i tri vozila, dok je privremeno oduzeto 10 vozačkih dozvola. Utvrđeno je kazneno djelo„Izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“ iz čl. 308. KZ-a 

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnu prostoriju do otriježnjenja smješteno je bilo šest vozača, od čega jedan vozač bicikla. 

Poradi vožnje pod utjecajem alkohola uhićen je bio jedan vozač osobnog automobila koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 2,51 g/kg, protiv kojeg je proveden žurni prekršajni postupak u kojemu je kažnjen novčanom kaznom od 600 kuna, kaznom zatvora u trajanju od 14 dana uvjetno na šest mjeseci i zabranom upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od četiri mjeseca. 

Najveća koncentracija alkohola kod vozača bicikla izmjerena je u nedjelju, 25. ožujka u 3 sata u Selnici Podravskoj, kada je hrvatski državljanin (1947) upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,15 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja, nakon čega je pušten na slobodu. 

U vrijeme pojačanog nadzora prometa, zabilježene su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom u kojima nisu sudjelovali vozači bicikala ni pješaci. 



Stranica