Rezultati pojačanog nadzora prometovanja teretnih automobila i autobusa

Slika PU_KK/Vijesti/2012/10/policajac_autocesta01.jpg

U razdoblju od 8. do 14. listopada, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa.

 Foto: Ilsutracija 

U razdoblju od 8. do 14. listopada, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa. 

Policijski službenici kontrolirali su 648 vozila, od čega 69 teretnih automobila i 19 autobusa. Ukupno je ostvareno 298 represivnih mjera, od čega je utvrđeno 39 prekršaja vezano uz prometovanja teretnih automobila i devet prekršaja prometovanja autobusa.

Izvršen je 51 tehnički pregled teretnih automobila i 19 tehničkih pregleda autobusa na cesti, o čemu su  sačinjeni Zapisnici o tehničkom  pregledu vozila na cestama. 

Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama utvrđeno je 30 prekršaja vozača teretnih automobila, od čega po prekršajima: 11 prekršaja pretovara, šest prekršaja isteka važenja prometne dozvole, četiri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, dva prekršaja vuča neispravnih vozila, prekršaj korištenja mobitela za vrijeme vožnje, prekršaj ne postupanja po prometnom znaku, jedno nepropisno mimoilaženje, oduzimanje prednosti prolaska, nepoštivanje prometnih svjetala, prekršaj napuštanja mjesta događanja prometne nesreće i prekršaj isteka preventivnog tehničkog pregleda.

Sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu utvrđeno je devet prekršaja od čega po prekršajima: šest prekršaja neposjedovanja tahografskih listića za prethodnih 28 dana, dva prekršaja odnosila su se na nepravilno korištenje dnevnog odmora i prekršaj nepravilnog korištenja prekida vožnje. 

Prilikom provođenja pojačanog nadzora autobusa utvrđen je jedan prekršaja iz članka 41. st. 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (organizirani prijevoz djece autobusom bez izdane Potvrde o ispunjavanju uvjeta za autobuse kojima se prevoze djeca, zbog kojeg će osim vozača biti sankcionirana pravna osoba koja je vlasnik vozila i odgovorna osoba u pravnoj osobi).

Sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu utvrđena su dva prekršaja (neupisani podaci o vozaču i periodu vožnje na tahografskim listićima – za dane 11 i 12. 10. 2012. g. i neposjedovanje tahografskih listića za prethodnih 28 dana) zbog kojeg će osim vozača biti sankcionirana pravna osoba koja je vlasnik vozila i odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Prilikom provođenja pojačanog nadzora autobusa utvrđena su tri prekršaja iz čl. 16. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, o čemu slijedu obavijest Upravi prometne inspekcije Varaždin na njihovo daljnje postupanje.

Tijekom provođenja pojačanog nadzora, u srijedu, 10. listopada, od 12 do 16 sati, u suradnji sa Policijskim upravama međimurskom, varaždinskom i Policijskom upravom Somogy (Mađarska), provedena je akcija nadzora teretnih automobila i autobusa, te je tom prilikom kontrolirano 27 teretnih automobila i 6 autobus. Ukupno je ostvareno 11 represivnih mjera, od čega su utvrđena četiri prekršaja vozača teretnih automobila i tri prekršaja vozača autobusa.

U vrijeme pojačanog nadzora prometa, vozači teretnih automobila sudjelovali su u dvije prometne nesreće s materijalnom štetom, dok vozači autobusa nisu sudjelovali u prometnim nesrećama.



Stranica