Rezultati pojačanog nadzora teretnih automobila i autobusa

Slika PU_KK/Vijesti/2013/02/policajac_autocesta01.jpg

Foto. Ilustracija 

U razdoblju od 11. do 17. veljače, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa. Tijekom pojačanog nadzora, policijski službenici izvršili su nadzor 522 vozila, od čega 90 teretnih automobila i 19 autobusa. Ukupno je ostvareno 245 represivnih mjera, od čega je utvrđeno 27 prekršaja u vezi prometovanja teretnih automobila i sedam prekršaja vezano uz prometovanje autobusa. Izvršena su 63 tehnička pregleda teretnih automobila i autobusa na cestama.

Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama utvrđena su 23 prekršaja vozača teretnih automobila, od čega po prekršajima: dva prekršaja pretovara, tri prekršaja isteka važenja prometne dozvole, sedam prekršaja upravljanje tehnički neispravnim vozilom, dva prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje, dva prekršaja odnosila su se na vožnju bez svjetala, prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa i šest prekršaja isteka preventivnog tehničkog pregleda.

Sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu utvrđena su četiri prekršaja vozača teretnih automobila (jedan prekršaj neposjedovanja tahografskih listića i tri prekršaja nekorištenja dnevnih odmora).

Prilikom provođenja pojačanog nadzora autobusa utvrđeno je šest prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama (jedna lakša i jedna teža tehnička neispravnost), zbog kojih će osim vozača biti sankcionirani i pravna osoba koja je vlasnik vozila i odgovorna osoba u pravnoj osobi. Sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu utvrđen je jedan prekršaj – prekoračenje dozvoljenog neprekidnog vremena trajanja upravljanja vozilom.

U vrijeme pojačanog nadzora prometa, vozači teretnih automobila i vozači autobusa nisu sudjelovali u prometnim nesrećama.



Stranica