Rezultati pojačanog nadzora tijekom vikenda

Slika /ikone/ilust.policija.png

Tijekom vikenda, od 19. do 23. travnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 11 prometnih nesreća od čega 4 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama

Foto: ilustracija

Tijekom vikenda, od 19. do 23. travnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 11 prometnih nesreća od čega 4 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama ozlijeđene su 4 osobe, od čega su dvije osobe teško ozlijeđene, dok su dvije osobe lakše ozlijeđene. 
Prometne nesreće su zabilježene poradi oduzimanja prednosti prolaska (4), neprilagođene brzine (3), vožnje na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisnog pretjecanja, nepropisne vožnje unazad i zakašnjelog uočavanja opasnosti.
 
Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 3 prometne nesreće s materijalnom štetom.
 
Jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao je mladi vozač.
 
U tri prometne nesreće sudjelovali su motociklisti, pri čemu su dva vozača motocikala teško ozlijeđena, dok je jedna putnica na motociklu lakše ozlijeđena.
 
Tijekom vikenda sankcionirano je 127 prometnih prekršaja od čega 20 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 35 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 11 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 5 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Uhićen je bio jedan vozač.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 21. travnja, u 12.00 sati na otvorenom dijelu ceste Popovec Kalnički - Vinarec, kada je 59-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,04 g/kg. Vozač je bio uhićen.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 19. travnja, u 09.32 sata, na državnoj cesti DC 2 u mjestu Vlaislav kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 107 km/h iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 60 km/h.
Pod utjecajem alkohola tijekom vikenda zatečeno je 1 mladi vozača (00,00 do 0,50 g/kg – 1). Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača, utvrđena je u ponedjeljak, 22. travnja, u 23.13 sati na Trgu J. J. Strossmayera u Križevcima kada je 18-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,11 g/kg.
 
Mladi vozači sankcionirani su i poradi prekoračenja dopuštene brzine kretanja (1), nekorištenja sigurnosnog pojasa (3) i nepropisnog korištenja mobitela (1).
Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečen je 1   recidivist, koji je počinio prekršaj odbijanja  podvrgavanja ispitivanju na prisutnost alkohola u organizmu. Recidivista je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
 
Oprezno u prometu
Upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića poradi negativnog utjecaja alkohola na vozačke sposobnosti (sporije uočavanje opasnosti i sporije vrijeme reagiranja), uvelike se povećava rizik izazivanja prometnih nesreća.
Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.
Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora. Ujedno, vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno.
Vozače koji imaju namjeru skrenuti ili namjeru pretjecati vozilo ispred sebe, molimo da se uvjere da rečene radnje mogu sigurno izvesti, te da pravovremenim uključivanjem odgovarajućih pokazivača smjera o svojoj namjeri obavijeste ostale sudionike u prometu.
Opetovano molimo sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja, kako u naseljima tako i van naselja, izražene prometnim znakovima i pravilima.
Naglašavamo da vozači moraju prilagoditi brzinu kretanja svog vozila stanju vidljivosti, frekvenciji vozila, karakteristikama cesta i prometnoj signalizaciji, odnosno da se brzina kretanja vozila smanji tijekom noćne vožnje, vožnje u koloni, prilikom nailaska na opasne zavoje, prijevoje, nadvožnjake, raskrižjima, obilježene pješačke prijelaze, mostovima i dr., kako bi se u slučaju potrebe mogli sigurno zaustaviti.  
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj.
Za povećan oprez, poglavito prilikom kretanja kroz raskrižja, skretanja i uključivanja u promet molimo vozače starije životne dobi. Također, vozače bicikala starije dobi molimo za povećani oprez prilikom silaska s bicikla ili sjedanja na bicikl kako ne bi došlo do pada i ozljeđivanja istih.
Vozače bicikala podsjećamo da su noću i za vrijeme smanjene vidljivosti dužni koristiti reflektirajuću biciklističku odjelu, prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku, a pješake da su dužni koristiti  izvor svjetlosti ili reflektirajuću materiju. Ujedno bicikliste i pješake podsjećamo na obavezno kretanje nogostupom odnosno biciklističkim stazama, te naglašavamo da nije dozvoljeno „voziti bicikl“ preko obilježenog pješačkog prijelaza.
Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.
Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne motociklističke kacige, te na poštivanje prometnih propisa posebice oni koji se odnose na upravljanje one kategorije vozila za koju posjeduju valjanu vozačku dozvolu, stranu kretanja, brzinu kretanja, pretjecanje i obilaženje vozila.
Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća
 

Stranica