Rezultati pojačanog nadzora vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga

Slika /ikone/alkotest02.jpg

Ukupno je utvrđeno 414 prometnih prekršaja od kojih 45 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola

Foto: Ilustracija

Od 9. do 15. prosinca, na području ove Policijske uprave proveden je pojačani nadzor upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga.
Tijekom pojačanog nadzora izvršen je nadzor nad 823 vozača te je alkotestirano 459 vozača.
Ukupno je utvrđeno 414 prometnih prekršaja od kojih 45 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i jedan prekršaj odbijanje uzimanja krvi i urina radi ispitivanja prisutnosti droge u organizmu.
Najviše vozača upravljalo je vozilima pod utjecajem alkohola od 1,00 do 1,50 g/kg (16) i pod utjecajem alkohola većim od 1,50 g/kg (15) te pod utjecajem alkohola većim od 0,50 do 1,00 g/kg (12). Dva vozača su upravljala vozilima s koncentracijama manjim od 0,50 g/kg.
 
Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 15. prosinca, u 00.55 sati na državnoj cesti broj 28 u Kenđelovcu, kod 40 - godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,38 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem mu je određeno zadržavanje od sedam dana te je predan u zatvor u Bjelovar.
Jedan mladi vozač testiran je na drogu kojom prilikom je došlo do pozitivne reakcije na preliminarni test na droge, ali je mladi vozač odbio uzimanje krvi i urina radi analize na prisustvo droga u organizmu.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora, tri vozača su uhićena, dok su tri vozača bila smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Provedena su dva žurna prekršajna postupka, dok će jedan žurni prekršajni postupak biti proveden tijekom 16. prosinca 2019. g. Jedan vozač je predan na izdržavanje izrečene kazne zatvora. 
 
Za vrijeme provođenja pojačanog nadzora, zabilježeno je 12 prometnih nesreća od kojih dvije nesreće s ozlijeđenim osobama i 10 nesreća s materijalnom štetom. U ovim  nesrećama lakše su ozlijeđene dvije osobe. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su četiri prometne nesreće od kojih dvije nesreće s ozlijeđenim osobama.
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila