Rezultati pojačanog nadzora vožnje pod utjecajem alkohola i opojnih droga

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Foto: Ilustracija

U razdoblju od 10. do 16. prosinca 2012. na području Policijska uprave koprivničko -križevačke proveden je pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola i opojnih droga.

Policijski službenici kontrolirali su 456 vozača i vozila, te su ukupno  utvrdili 163 prekršaja, od čega 28 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola (jedan do 0,50 g/kg, četiri od 0,51 do 1,00 g/kg, devet od 1,01 do 1,50 i 14 iznad 1,50 g/kg.

Tijekom pojačanog nadzora jedan vozač testiran je na prisutnost opojnih droga u organizmu, kojom prilikom nije bilo pozitivne reakcije.

Osim nadzora vozača pod utjecajem alkohola policijski službenici su utvrđivali i druge prekršaje, te su tom prilikom utvrdili 18 prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 15 nekorištenja sigurnosnog pojasa, 13 upravljanja vozilima kojima je isteklo važenje prometne dozvole, osam nepropisnih parkiranja, sedam upravljanja tehnički neispravnim vozilima, pet pretovara, četiri nepoštivanja prometnih svjetala, tri nepoštivanja prednosti prolaska, dva upravljanja vozilima prije stjecanja prava i dr.

Iz prometa je isključeno 34 vozača i 20 vozila, dok je privremeno oduzeto 20 vozačkih dozvola. Utvrđeno je i pet prekršaja iz čl. 4. Zakona o obaveznim osiguranjima u prometu, te kazneno djelo „Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“ iz čl. 308. KZ-a i kazneno djelo „Krivotvorenje isprava“ iz čl. 311. st. 2. Kaznenog zakona.

Tijekom provedbe pojačanih mjera u nadzoru prometa u posebnu prostoriju za smještaj do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je 11 vozača.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u utorak, 11. prosinca, u 21.50 sati u Novom Virju, kada je 57 – godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,56 g/kg. Vozač je bio zadržan do otrježnjenja.

Zbog počinjenih prekršaja uhićeno je sedam vozača, protiv kojih su provedeni žurni prekršajni postupci, u kojima su kažnjeni kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima B kategorije.

U činjenju prekršaja u povratu zatečeno je šest vozača.

Tijekom pojačanog nadzora prometa dogodilo se 13 prometnih nesreća, od čega pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško, a devet osoba lakše ozlijeđeno. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su šest prometnih nesreća, od čega prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene i pet prometnih nesreća s materijalnom štetom.

 

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.



Stranica