Rezultati preventivne akcije "Sigurno biciklom u prometu"

Slika PU_KK/Vijesti/2016/07/prev.akc.14.7.1.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine vozači bicikalasu na području Policijske uprave koprivničko-križevačke sudjelovali u 20 prometnih nesreća od čega u dvijeprometne nesreće s poginulim osobama i 12 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. 

U ovim prometnim nesrećama stradalo je 14 vozača bicikala. Smrtno su stradala dvavozača bicikala, teško su ozlijeđena trivozača bicikala, a devet vozača bicikala je lakše ozlijeđeno. 

Najčešće greške vozača bicikala koje su dovele do ovih nesreća bile su nepropisno uključivanje u promet, nepropisno skretanje i oduzimanje prednosti prolaska. U noćnim satima, nesrećama je pridonijelo i nekorištenje svjetala na biciklu i nekorištenje reflektirajuće biciklističke odjeće odnosno reflektirajućih prsluka. 

Kako bi se smanjio broj vozača bicikala koji krše prometne propise i ujedno povećao broj vozača bicikala koji na pravilan način sudjeluju u cestovnom prometu te samim time i poboljšalo stanje sigurnosti, policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačka su u četvrtak, 14. srpnja proveli preventivnu akciju „Sigurno biciklom u prometu“. 

Preventivna akcija provedena je od  8 do 10 sati u Koprivnici i Đurđevcu, od 10 do 11 sati u Kloštru Podravskom i od 18 do 20 sati Križevcima. Preventivnom akcijom obuhvaćeno je 56 vozača bicikala, pri čemu je 20 vozača bicikala zatečeno u činjenju prekršaja dok je 36 vozača bicikala zatečeno kako pravilnom sudjeluje u prometu. 

Od 20 vozača koji su počinili prekršaje, 54 – godišnji vozač bicikla je u Križevcima u Ulici branitelja Hrvatske upravljao pod utjecajem alkohola od 1,49 promila, tri vozača bicikala su za vrijeme vožnje nepravilno koristila mobitele, a 16 vozača bicikala se nepropisno kretalo nogostupom i obilježenim pješačkim prijelazima.  Vozačima zatečenima u činjenju prekršaja uručeni su prigodni letci putem kojim su upoznati sa stradavanjem vozača bicikala i savjetima za sigurno sudjelovanje u prometu. 

Kako bi se potaknulo vozače bicikla da poštuju prometne propise, vozači bicikala koji su na pravilan način sudjelovali u prometu nagrađeni su preventivnim materijalima Policijske uprave koprivničko – križevačka.   

Tijekom preventivne akcije policijski službenici su na bicikle postavljali reflektirajuće navlake za žbice. Ovako provedenom preventivnom akcijom, Policijska uprava se uključila u obilježavanje Svjetski dan biciklista.



Stranica